Natuurlijk willen we allemaal geloven dat we ook meteen het water induiken, een brandend huis inrennen en die dief tegenhouden, maar toch blijkt het tegendeel vaak waar… Hoe kan het dat de één zonder nadenken z’n t-shirt uittrekt en het water in duikt, terwijl de ander staat te filmen?

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Het antwoord is simpel. Niet iedereen is even dapper aangelegd. Maar volgens sociaal psycholoog Philip Zimbardo is dapperheid wél te leren. In zijn boek Het Lucifer-effect (2010) noemt hij diverse manieren van denken waarmee we dat heldendom in onszelf kunnen aanboren.

cijfer eenNeem afstand
Vaak nemen we ‘foute’ situaties nauwelijks meer als zodanig waar omdat ze geleidelijk aan zijn ontstaan. Dat de baas een deel van zijn medewerkers structureel negeert – tja, zo is hij nou eenmaal. En dat voortdurende gesnauw van de buren op hun kinderen? Soms zijn ze ook ontzettend vervelend, die peuters. Maar: zou je dat ook denken wanneer je dat voor het eerst meemaakt? Luidt het antwoord nee, dan is een opmerking terecht.

 

cijfer tweeDenk groot
Fraude kan worden gepleegd als het wordt gedoogd, zonder meelopers hebben pestkoppen geen succes…Zomaar een paar voorbeelden waaruit blijkt dat je jezelf nooit moet sussen met de gedachte dat een béétje meedoen niet zo erg is. Je bent net zo verantwoordelijk als de rest.

 

cijfer drieGebruik conformisme
Iedereen wil graag bij een groep horen. In dit geval hebben we het over de groep helden en die groep helden-op-sokken. Heb je je wel eens afgevraagd bij welke groep jij je het meest op je gemak voelt? En welk gedrag haalt die groep bij jou naar boven? Zijn de mensen die erbij horen behulpzaam? Dan is de kans dat jij je ook zo gedraagt groter dan wanneer ze liever afwachten totdat iemand anders die gracht in springt.