De vraag

Hoe ga ik om met de diagnose borderline?

Ik heb sinds kort de diagnose emotieregulatiestoornis/borderline persoonlijkheidsstoornis gekregen. Ik ben toen de boeken ingedoken en inderdaad, ik herkende alle punten bij mezelf.

Ik heb erg veel moeite om met mezelf om te gaan. En mijn vriend heeft dat ook. Het is dan ook geregeld aan en uit. Het grootste probleem in onze relatie is dan ook dat ik erg veel moeite heb met intimiteit. Verder voel ik me leeg als ik alleen ben en heb ik last van verlatingsangst, achterdocht, en onzekerheid over wie ik ben en wat ik wil.

Ik ben onzeker, trek mensen aan en stoot mensen net zo makkelijk weer af, ik heb moeite met emoties en structuur en ik heb stemmingswisselingen. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? En hoe kan ik het best omgaan met mijn vriend niet te vergeten? En welke medicatie kan de pijn verlichten?

Het advies

Expert

Arnoud Arntz

Borderline deskundige

Hartelijk dank voor je vraag. Ik begrijp dat je de diagnose borderline hebt gekregen en dat je je daarin ook herkent. Je vertelt echter niet of er ook een behandeling is voorgesteld, en of je die nu volgt.

Er is geen enkele medicatie waarvan is vastgesteld dat deze borderline vermindert, laat staan geneest. Voor sommige symptomen kan medicatie soms wel verlichting bieden, maar medicatie kan ook nadelen hebben zoals afvlakking van gevoelens – ook de plezierige gevoelens.

De deskundigen zijn het erover eens dat psychologische therapie de aangewezen behandeling is. In veel gevallen is een specialistische therapie het beste. Dialectische gedragstherapie, schematherapie, en ‘mentalization based treatment’ zijn de therapieën die de beste effecten lijken hebben. Ze verschillen wel enigszins van aanpak en waar ze zich op richten.

Bij dialectische gedragstherapie bijvoorbeeld staat het aanleren van gezonde emotieregulatiemethoden centraal (leren om je emoties op een gezonde manier in de hand te houden), bij schematherapie draait het veel meer om intimiteit, hechting, en het verwerken van nare gebeurtenissen uit de kindertijd. Bij ‘mentalization based treatment’ gaat het sterk om het beter begrijpen van anderen en van jezelf en het leren om niet te snel tot te verregaande conclusies te springen.

In jouw geval zou ik je aanraden een goede psychotherapie te zoeken. Alle grote GGZ instellingen in Nederland bieden specialistische therapieën aan, maar vaak ook wordt alleen ondersteuning geboden. Het is dus zaak duidelijk te maken wat je zou willen en te vragen of je ervoor in aanmerking komt. Als je me de regio waar je woont vertelt en eventueel een voorkeur voor een bepaalde therapie kan ik je gerichte suggesties geven.

Ik wens je veel succes met het aanpakken van je problemen!

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ga ik door met deze wispelturige vrouw?

Lees verder
Advies

Ga ik door met deze wispelturige vrouw?

Lees verder
Kort

Twee typen narcisten

Narcisten zien zichzelf als hoog-intelligente, kritische denkers. Maar uit nieuw onderzoek van de un...
Lees verder
Kort

Twee typen narcisten

Narcisten zien zichzelf als hoog-intelligente, kritische denkers. Maar uit nieuw onderzoek van de un...
Lees verder
Verhaal

Waarom we psychische klachten verschillend beoordelen

Waarom kunnen we openlijk praten over depressiviteit en burn-out, maar zijn andere aandoeningen flin...
Lees verder
Artikel

Alles over borderline

Intense stemmingswisselingen en een chronisch gevoel van leegte, dat is waar mensen met borderline m...
Lees verder
Artikel

Pleegkind met borderline

Boyko was de pleegzoon die Linda van Pelt altijd had willen hebben. Ze nam de kwetsbare jongen op ei...
Lees verder
Artikel

Is dit alles? De ervaring van leegte

Je hebt alles: een leuke baan, een fijn huis, vrienden, kinderen, iemand die van je houdt. En toch s...
Lees verder
Interview

Psychiater Dirk de Wachter: ‘We leven in een borderline-we...

We waren nog nooit zo rijk, en er waren nog nooit zo veel mensen in psychische nood. Waar komt dat m...
Lees verder
Interview

Schrijver Joris van Casteren over zijn relatie met iemand me...

Hij wilde geen ‘normaal’ leven. Juist dat maakte Luna met haar heftige buien zo aantrekkelijk vo...
Lees verder