De vraag

Hij geeft nooit zijn ongelijk toe

Beste Saskia,
Mijn man kan als we ruzie hebben nooit zijn ongelijk toegeven. In al die jaren heeft hij misschien één keer sorry gezegd.

Meestal denk ik, prima, dan zijn we het gewoon niet eens. Maar het blijft soms aan me vreten dat ik nooit erkenning krijg. Als ik erop aandring wordt hij alleen maar bozer. Dat boze gedrag ergert me ook, ik vind het een vorm van manipulatie. Hoe kan ik het beste hiermee omgaan?

Beste groeten,
Marga

Het advies

Saskia de Bel

Beste Marga,
Dit gedrag komt helaas wel vaker voor, met name bij mannen. Het komt voort uit de moeite om zich kwetsbaar op te stellen en naar zichzelf te kijken.

Deze houding voelt als een muur waar je niet doorheen komt. Het vervelende is dat je van elkaar verwijderd raakt als je niet gewoon over de dingen die gebeuren en die je gezegd hebt kunt praten. Zeker als de ander dan ook niet kan toegeven dat hij iets niet goed heeft gedaan of beter anders had kunnen doen.

Het is goed dat je tegen je man zegt dat je hier moeite mee hebt, maar vraag je daarbij dan af hoé je dat zegt. Probeer niet te verwijtend te klinken, maar geef aan wat zijn gedrag of woorden voor jou voor effect hebben. Ga er niet van uit dat hij dit wel weet of snapt, of dat dit wel duidelijk is. Gebruik dan de ik-vorm en maak het zo concreet mogelijk (‘Ik voelde me zo in de kou staan toen jij zo zuchtte toen we het met onze vrienden hadden over…’). Vermijd algemeenheden (‘Jij zegt nooit…’ of ‘Jij doet altijd…’) en maak het specifiek (dat ene moment, die zin, dat gebaar).

Het gaat om een gesprek met elkaar, ofwel een dialoog. Geen welles-nietes spelletje of schuld toewijzen. Het gaat er dus meestal ook niet om dat hij zijn ‘ongelijk toegeeft’, maar dat je met elkaar praat over wat er gebeurd is en waarom hij en jij je vervolgens op een bepaalde manier gedragen hebben. Nodig hem uit door het over een andere boeg te gooien, door hem niet aan te vallen op zijn gedrag, maar door duidelijk te maken dat je er op een normale manier over wilt praten. Dan voorkom je ook nog eens vervelende ruzies.

Vriendelijke groet,
Saskia

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Al 23 jaar getrouwd – maar praten kunnen we niet

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Advies

‘Ik voel me gevangen’

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie

Lees verder
Advies

Kan ik vrienden worden met mijn therapeut?

Lees verder
Advies

Ik wil liever niet samenwonen

Lees verder
Artikel

Gevangen in een relatie

Lees verder
Artikel

‘Er mag best meer tegen mij geslijmd worden!’

Lees verder