3 tips om helder te communiceren met je partner

  • 471 woorden
  • leestijd is 3 minuten
  • Foto: Getty Images
Weer goed met elkaar leren praten, zonder ruzie: dat zou een hoop relatieproblemen oplossen, denkt psycholoog Jean-Pierre van de Ven die al vele jaren stellen begeleidt als relatietherapeut. Daarom: 3 tips om helder met elkaar te communiceren.

Het idee van helder communiceren, zegt relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven, is ruimte scheppen voor een ander om zijn of haar ideeën naar voren te brengen. Helder communiceren is creatief. Je komt samen tot iets nieuws, tot een oplossing of een nieuw plan dat je geen van beiden alleen had kunnen bedenken.

cijfer 1Spreek je behoeften uit. Dat houdt in: zeggen wat je wilt, wat je wenst, zonder je geliefde een opdracht te geven. ‘Ik wil dat je ophoudt met zeuren’ is een wens, ja – maar ook een bevel. Welke behoefte steekt er achter dat bevel? Wil je rust? Zeg dan dat je behoefte hebt aan rust. Wil je ook weleens wat zeggen in plaats van steeds maar weer te moeten luisteren? Zeg dan dat je er behoefte aan hebt om gehoord te worden.

Geliefden spreken hun behoeften niet meer uit als ze hebben ervaren dat hun behoeften zelden of nooit worden ingewilligd door hun partner. In plaats daarvan gaan ze eisen stellen. Maar eisen stellen wekt weerstand op. Als je zegt waaraan je behoefte hebt, bied je de ander de kans om deze te vervullen. Natuurlijk is het zuur als dat niet gebeurt, maar het zoet is des te groter als je geliefde wel ingaat op wat je zegt. Daar moet je hem of haar dan wel de kans toe bieden – door te zeggen wat je graag zou willen.

cijfer 2

Als je zegt wat je voelt, deel je een observatie van iets wat binnen in jezelf gebeurt. Dat is ook het enge aan je gevoel uitspreken. Misschien vindt je partner je wel een aansteller, of een watje. Maar wie zo denkt, mist de mogelijkheid om direct contact te hebben. Want contact is meestal het effect van het delen van je gevoel.

Net als bij het uitspreken van behoeften is het zaak om bij het uitspreken van gevoel geen verwijten of commando’s te laten doorklinken. ‘Ik heb het koud’ klinkt natuurlijk anders dan ‘Je hebt de verwarming zeker weer uitgedaan.’ ‘Ik voel me alleen’ is helderder dan ‘Je bent ’s avonds ook nooit eens thuis.’

cijfer 3
Wees concreet en specifiek. Zeg je dat de ander gierig is, dan plak je een sticker. Je kunt ook zeggen dat je vindt dat je geliefde te weinig fooi geeft, als je ziet dat ze vergeet om wat extra geld neer te leggen. Een specifieke observatie heeft minder snel het karakter van een conclusie over iemands karakter dan een algemene opmerking.

Probeer ook concreet te zijn bij het uitspreken van je gevoelens of behoeften. ‘Ik wil meer vrijheid’ is een nogal vage en daardoor moeilijk te vervullen behoefte. ‘Ik wil op donderdagavond gaan stappen met de jongens’ is al een stuk duidelijker.

TEST
Doe de test »

Helder communiceren is uitnodigend en niet dwingend. Het laat zich verrassen en wil niet controleren. Het gaat over liefde, niet over gelijk krijgen.

 

auteur

Jean-Pierre van de Ven

Ontaardt ieder gesprek met je geliefde in ruzie? Heb je het gevoel dat hij of zij nooit naar je luistert? Hoe kun je weer op een goede manier met elkaar leren praten?

» profiel van Jean-Pierre van de Ven

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik erger me zo aan mijn collega’s

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Laat het los, moeders

Vaders zijn meer dan ooit betrokken bij de opvoeding, en toch vinden veel moeders dat ze het beter k...

Lees verder
Advies

Hoe kan ik beter communiceren met mijn psychiater?

Lees verder
Interview

Neurowetenschapper Tali Sharot: ‘Met emoties overtuig je sneller dan met feiten’

Lees verder
Advies

Ik wil kinderen, mijn vriend niet

Lees verder
Artikel

Zo praat je met hem

Lees verder
Column

Het nieuwe hebben

Lees verder
Advies

Kan ik nog leren contact te leggen?

Lees verder