Een partner veroveren kan een hele klus zijn. Maar als je hem of haar dan eenmaal hebt, komt het volgende karwei: zorgen dat diegene ook bij je blijft. In het dierenrijk zijn daar tal van handige strategieën voor bedacht. Mate guarding wordt dat genoemd – letterlijk vertaald het ‘bewaken’ van je partner.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Waterspinnetjes gaan bijvoorbeeld gewoon op hun vrouwtje zitten, uren- of dagenlang, zodat niemand haar met een poot kan aanraken. En sommige motjes besproeien hun liefjes met een walgelijke geur, zodat andere mannetjes met een boog om haar heen vliegen.

Ook mensen doen aan mate guarding. Maar onze manieren verschillen wel wat van die van dieren. De beroemde Amerikaanse evolutionair psycholoog David Buss verdiepte zich eind jaren tachtig van de vorige eeuw in dit fenomeen en ontdekte maar liefst 104 soorten gedrag die wij gebruiken om onze partner aan ons te binden, en 19 onderliggende strategieën. Die zijn niet allemaal even effectief en sommige, zoals de partner jaloers maken door met anderen te flirten, werken wel even maar drijven een geliefde op de langere termijn juist verder van je af. Hoe serieuzer we over een relatie denken, hoe harder we werken om te zorgen dat onze geliefde bij ons blijft. Deze drie toptactieken werken het best:

1. Je liefde en genegenheid benadrukken
Extra aardig, vriendelijk, zorgzaam, liefdevol, behulpzaam en attent zijn. Verreweg de beste manier voor zowel mannen als vrouwen om uw partner bij u te laten blijven. Vooral in zwaar relatieweer helpt het om uitingen van liefde op te voeren.

2. Aan je uiterlijk werken
Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Dat hoeven geen gekke dingen te zijn als plastische chirurgie. Onderzoek toont aan dat de kenmerken die we aantrekkelijk vinden voor een groot deel onder de noemer zelfverzorging vallen: een goed kapsel, een schoon en verzorgd lichaam, kleren die mooi zitten en kwaliteit uitstralen, een gezond gewicht.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

3. Het belonen van de partner
Dat kan met bloemen of een cadeautje, maar bijvoorbeeld ook met seksuele aandacht of een ander romantisch gebaar.