Ik heb altijd ruzie met mijn zus

Mijn zus en ik maken al heel lang ruzie. Ze is heel principieel en springt om de kleinste dingen uit haar vel. Toen ik bijvoorbeeld een gezamenlijk cadeau kocht voor onze broer nam ik aan dat we ieder tien euro zouden betalen, zoals altijd (we hebben twee broers). Mijn zus vond dat ik dat eerst had moeten vragen; die heisa duurde twee maanden.
Ik probeer conflicten uit de weg te gaan door sorry te zeggen, maar als ik dat niet meen, wordt ze daar weer kwaad over. We zien elkaar alleen nog op verjaardagen. Ik denk extra na bij alles wat ik zeg om haar niet boos te maken. Dat is heel vermoeiend. Waarom kan ik geen betere relatie met mijn zus hebben? Met mijn schoonzusjes heb ik een prima band.

Ons advies

De rivaliteit tussen broers en zussen begint ermee dat peuters alle liefde en aandacht van vader en moeder voor zichzelf willen. Meestal neemt die rivaliteit langzaam af als de kinderen hun eigen leven hebben en als hun zelfvertrouwen groeit. Dat dit bij u en uw zus nog niet is gebeurd komt misschien doordat jullie karakters botsen. Als het ene kind druk en impulsief is en het andere rust en regelmaat nodig heeft, zitten ze elkaar zo in de weg dat ze als het ware allergisch voor elkaar worden. En de kwetsingen die door de jaren heen worden opgelopen, houden die allergie in stand.

Dit geruzie is zwaar voor jullie. U bent heel voorzichtig en toch kunt u het nooit goed doen. En het geeft uw zus vast veel stress om altijd zo op scherp te staan. Uw ergernis zal afnemen als u haar beter begrijpt. Wat steekt er achter dat boze gedrag? Waarom is ze er zo op gebrand dat u haar serieus neemt en oprecht tegen haar bent? Voelt ze zich ongelukkig? Heeft ze het gevoel gekregen dat ze niet tegen u op kan? Of verschilt haar karakter zo van de rest van het gezin dat ze zich een buitenbeentje is gaan voelen? Zoiets kan ongemerkt gebeuren, ook in een warm gezin. Stel dit soort vragen ook aan uzelf. Waarom trekt u zich het gedrag van uw zus zo aan? De ruzies duren korter als u zich niet op stang laat jagen.

Kijk eens of uw broers en ouders kunnen helpen. Hoe gaan zij met uw zus om? Kunnen ze een goed woordje voor u doen en meer begrip kweken? Kan een van hen helpen bij een gesprek tussen u en uw zus? Verder zou het helpen als u kon denken: ach, ze is nu eenmaal heel gevoelig, wat naar voor haar. Die manier van denken is ook voor uzelf vriendelijker – u bent niet verantwoordelijk voor haar emoties. En u mag best eens ongenuanceerd van u af bijten. Misschien is dat voor uw zus zelfs duidelijker dan uw omzichtigheid.

Toen we uw vraag op Facebook voorlegden, kwamen er nogal wat reacties van mensen die hadden gebroken met hun familie. Voorlopig lijkt mij uw aanpak beter: enige afstand houden en intussen zoeken naar hoe het beter kan.

Jolet Plomp

Psychologie

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Voortrekken in het gezin

Sommige kinderen worden altijd voorgetrokken, terwijl hun ouders minder tijd en aandacht besteden aa...

Lees verder
Branded content

Evenement: mooi zoals je bent

Hoe vaak nemen we de tijd om stil te staan bij wat ons mooi en uniek maakt? Psychologie Magazine en ...

Lees verder
Blog

Blog: Mijn bucketlist? Die is leeg

In de familie van Jetske van der Schaar (37) komt alzheimer voor, een vorm van dementie. Deze zeldza...

Lees verder
Advies

Dochter wil door de vriendin van mijn zoon niet meer thuis zijn

Lees verder
Advies

Ik zorgde voor mijn broers en zussen

Lees verder
Artikel

Broers en zussen – Een band voor het leven

Lees verder
Artikel

Lief zijn voor je zusje!

Lees verder
Artikel

Broers en zussen: hoe warm is de band?

Lees verder
Artikel

Kind van de melkboer

Lees verder