De vraag

Alles draait om hem

Beste Jolet,
Ik ben anderhalf jaar getrouwd. Mijn man is een groot verzamelaar van lp's, cd's, stripboeken, tijdschriften en films. Ons hele huis staat vol en in de garage staan de voorraden voor onze winkel. Ik zou wel een plekje voor mezelf willen; als ik wil schilderen moet ik eerst de keukentafel vrij maken en mijn spullen uit dozen halen.

Ik had geen werk toen ik hem leerde kennen en dus ben ik mijn man gaan helpen in de zaak. Maar nu ben ik met niks anders bezig, overdag en 's avonds. We hebben in onze vrije tijd veel contact met handelaren en klanten met wie mijn man een band heeft opgebouwd. Maar mijn familie of vrienden zie ik bijna nooit meer. Dat vind ik jammer. Wat kan ik doen om dit veranderen?

Het advies

Jolet Plomp

Psychologie

Antwoord van Jolet Plomp:
Maak om te beginnen een lijstje met uw prioriteiten - een lege keukentafel, een eigen schilderhoek, afgegrensde werktijden, hoe vaak u samen wie ziet, verdeling van de taken in het huishouden en de zaak, verdeling van de inkomsten en wat u nog meer belangrijk vindt. Vervolgens zult u een ernstig gesprek moeten hebben met uw man om afspraken te maken. Ook uw man moet zijn prioriteiten noemen. Het zal niet makkelijk zijn om verandering te brengen in wat inmiddels vanzelfsprekend is geworden. Maar hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt.

De hamvraag is: waarom heeft u in de afgelopen jaren uw eigen wensen zo drastisch aan de kant geschoven? Dacht u dat u anders zijn liefde niet verdiende? Eiste hij dat u zich helemaal naar hem voegde? Geloof me: liefde is iets anders dan dienstbaarheid. Al te veel dienstbaarheid maakt een mens kleiner - uw man zal u vermoedelijk meer de moeite waard vinden als u ook eisen stelt. In elk huwelijk moet worden onderhandeld en voor beide partners zijn compromissen onvermijdelijk.

Vriendelijke groet,
Jolet Plomp

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kan ik mijn hypochondrische vriend helpen?

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Artikel

De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘En nu is het klaar’

‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relat...

Lees verder
Artikel

Sleeping apart together

Lees verder
Artikel

Gewóón zeggen wat je wilt

Lees verder
Advies

Ik wil mijn baas op een goede manier tegenspreken

Lees verder
Advies

Ik wil meer ontspannen worden in relaties

Lees verder
Artikel

Sleur sluipt er zomaar in

Lees verder
Advies

Hoe verwerk ik de mishandeling door mijn ex?

Lees verder