Of wanneer we ons in een imposante kathedraal vergapen aan de hoge gewelven en het licht dat zo kleurrijk door de glas-in-loodramen naar binnen straalt. Of zo overrompeld worden door een muziekstuk dat we ons er helemaal in verliezen. Zulke ontzagwekkende ervaringen raken ons diep. En ze maken dat we ons anders gaan gedragen, ontdekten psychologen al eerder. Zo worden we van grootse natuurpracht socialer: genereuzer, vrijgeviger, behulpzamer.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

In een nieuwe studie onderzochten psychologen aan de Universiteit van Amsterdam wat ontzagwekkende kunst doet met kinderen. Ze verdeelde jonge proefpersonen in drie groepen die ze naar verschillende video’s lieten kijken, waaronder een fragment uit de toverachtige animatiefilm Song of the sea. Met behulp van emoji’s konden ze aangeven wat ze erbij voelden. Daarna moesten ze een saai uitzoektaakje doen voor het goede doel: zo kon gedoneerd voedsel zo snel mogelijk bij vluchtelingen terechtkomen. Ze mochten zelf bepalen hoe lang ze ermee doorgingen. Ten slotte kregen ze als beloning een toegangskaartje voor een museum of een chocoladesnack – die ze ook mochten afstaan aan een vluchtelingkind.

Het ontzagwekkende filmfragment had duidelijk invloed: de kinderen die dat hadden gezien, besteedden meer tijd aan de uitzoektaak en gaven vaker hun beloning weg. ‘Hoewel kinderen vanaf jonge leeftijd meer geneigd zijn mensen van hun eigen groep te helpen dan anderen, toont ons onderzoek dat ze zich door een gevoel van ontzag meer openstellen voor een minderheidsgroep,’ schrijven de onderzoekers in hun artikel. ‘Het is dus belangrijk om ze bloot te stellen aan het nieuwe, uitdagende en mysterieuze, bijvoorbeeld in de vorm van kunst.’

Psychological Science, online februari 2023