sciencefiction

Nare herinneringen kunnen ons blijven achtervolgen. Terwijl we bijvoorbeeld die ex-geliefde of ex-baas liever helemaal zouden vergeten. Neurowetenschappers hebben twee manieren vastgesteld waarop ze terugkerende akelige herinneringen zouden kunnen wissen. Een ervan is met pillen.

Vergeetpillen dus? Hoe werken die?

Onderzoekers leren hun proefpersonen in het laboratorium iets akeligs aan, bijvoorbeeld dat het zien van een blauw blokje gepaard gaat met een milde elektrische schok. Proefpersonen die vervolgens de bètablokker propanolol slikken, blijken een dag later veel minder angstig te reageren op het blauwe blokje dan de proefpersonen die geen propanolol slikten. De pil is dan al uitgewerkt, maar ze zijn de relatie tussen het blauwe blokje en de schok vergeten.

En de tweede manier?

Nederlandse onderzoekers hebben bewezen dat het ook mogelijk is met elektriciteit. Proefpersonen die voor een zware depressie behandeld zouden worden met elektroshocks, kregen vooraf fictieve plaatjes te zien van een meisje dat wordt gegijzeld en zwaar toegetakeld. Vlak voor het toedienen van de elektrische schokken moesten ze zich die beelden weer voor de geest halen. Na de schokbehandeling konden ze zich er niet veel meer van herinneren.

Hoe werkt dat in het brein?

Telkens als we een herinnering ophalen, staat die open voor

Log in om verder te lezen.