Zo maak je vrienden – 4 tips

Vertel een geheim. De meest gebruikte manier om iemand van kennis tot vriend te promoveren is ‘zelfonthulling’. Door het risico te nemen iets persoonlijks te vertellen, gedachten, motieven en fantasieën te onthullen, maakt u de onderlinge band steviger. Ontboezemt u zich een slag in de rondte, maar laat de ander niks los? Doe dan een […]

    1. Vertel een geheim. De meest gebruikte manier om iemand van kennis tot vriend te promoveren is ‘zelfonthulling’. Door het risico te nemen iets persoonlijks te vertellen, gedachten, motieven en fantasieën te onthullen, maakt u de onderlinge band steviger. Ontboezemt u zich een slag in de rondte, maar laat de ander niks los? Doe dan een stapje terug. Wederkerigheid is een belangrijke voorwaarde voor vriendschap. U kunt niet in uw eentje beslissen dat u vrienden wilt zijn.
    1. Maak gebruik van het ‘gelegenheidsprincipe’. Meld u bijvoorbeeld aan voor een cursus waarbij u moet samenwerken. Hierdoor legt u automatisch contact met anderen. Het volgen van een cursus is ook slim vanwege onze voorkeur voor mensen die min of meer hetzelfde zijn als wijzelf. Uit onderzoek komt steevast naar voren dat we dol zijn op mensen van gelijke afkomst met een gelijk opleidingsniveau en geloof en ook een gelijke cursusinteresse. Vrienden lijken bijna net zo veel op ons als onze broers en zussen.
    1. Vraag een ander om een gunst. Het klinkt tegenstrijdig, maar het levert meer waardering op wanneer u een ander iets voor u laat doen dan wanneer uzelf de ander helpt. Dit effect wordt verklaard uit de algemeen menselijke behoefte een samenhang te zien tussen ons eigen gedrag en onze emoties (de zogeheten cognitieve-dissonantietheorie); wie iets voor een ander doet, kan niet aan zijn brein verkopen dat hij die ander niet aardig vindt. Want waarom zou je moeite doen voor onaardige types?
    1. Luister. Mensen zijn over het algemeen zeer geïnteresseerd in… zichzelf. Daarom hebben de meesten ook liever een goede luisteraar dan een goede prater als gesprekspartner. Om indruk te maken hoeft u alleen maar uit te stralen dat u geboeid bent door wat de ander te zeggen heeft; grote kans dat u dan aan het eind van de avond als fijne gesprekspartner te boek staat.

 

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De psychologie van duovriendschappen

Wat weten we eigenlijk over bevriende stellen? Bar weinig, merkten Geoffrey Greif ?en Kathleen Holtz...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

‘Mijn moeder houdt van mijn agressieve vader’

Lees verder
Artikel

Tactvol reageren: hoe doe je dat?

Lees verder
Advies

Vertel ik mijn vrienden dat zij mij gekwetst hebben?

Lees verder
Verhaal

Vriendschap – Eeuwig of voor even?

Lees verder
Artikel

Waarom heb je met de een een klik en met de ander niet?

Lees verder
Kort

Een klik kun je afdwingen

Lees verder
Advies

Kan ik leren omgaan met mijn heimwee?

Lees verder