• Stel je eens voor dat je je geliefde niet zou hebben ontmoet. Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen – of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.
  • Wees verrassend. Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van je partner. Koopt hij altijd een bos bloemen voor u? Verras hém dan met een vers boeket. Of als je meer tijd hebt: doorbreek de routine. Neem zomaar een vrije dag op en ga samen op ontdekkingstocht.
  • Plan nu meteen een ‘dubbeldate’ – en ga de diepte in. Daar knapt je relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk – en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde zich achteraf beduidend meer tevreden met hun partner.
  • Waardeer de attenties van je partner. Wie al lange tijd een relatie heeft, is snel geneigd zijn partner voor lief te nemen. De crux is echter om wél bewust stil te staan bij diens attente gebaren – ook al zijn die niet wereldschokkend. Recente onderzoeken laten zien: alledaagse dankbaarheid voor zelfs de simpelste gebaren (een zelfgekookte maaltijd, een alvast opengeslagen dekbed) maakt dat zowel de gever als de ontvanger de relatie meer apprecieert.
  • Slik je goedbedoelde raad in. Psychologe Erika Lawrence ondervroeg ruim honderd verse echtparen vijf jaar achtereen over hun huwelijksgeluk en onderlinge steun. En ze concludeerde: het onbeperkt spuien van adviezen is funest voor huwelijksgeluk. Wel doen? Vertrouwen uitspreken en je partner aanmoedigen: ‘Je kunt het!’