Ze zijn niet anders

Tweelingen worden gemiddeld een paar weken eerder geboren dan eenlingen, ze hebben vaker een lager geboortegewicht, en als kind moeten ze constant de aandacht van hun ouders delen met iemand van dezelfde leeftijd. Heeft deze relatief ongunstige start gevolgen voor hun verdere ontwikkeling?

In 1995 vergeleek Edwin van den Oord gegevens van bijna drieduizend driejarige tweelingen met de gegevens van een groot aantal niet-tweeling kinderen. Ouders van beide groepen kinderen vulden een uitvoerige vragenlijst in over gedragsproblemen bij hun kinderen. Zeer verrassend was dat tweelingen, met name twee-eiige, iets minder problemen bleken te hebben dan niet-tweelingen. Een mogelijke verklaring voor deze bevinding is, dat de moeders van twee-eiige tweelingen gemiddeld iets ouder waren dan andere moeders. Ook uit ander onderzoek is naderhand gebleken, dat gedragsproblemen bij kinderen afnemen als hun moeders ouder zijn.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

De beste manier om na te gaan of tweelingen anders zijn dan eenlingen is ze te vergelijken met hun eigen broers en zusters. Je vergelijkt dan mensen die dezelfde achtergrond hebben en opgegroeid zijn in hetzelfde gezin.

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam is zo’n onderzoek gedaan waarbij is gekeken naar geestelijke en lichamelijke gezondheid bij volwassen tweelingen en bij hun broers en zusters. Zo’n dertienhonderd een-eiige tweelingen, achttienhonderd twee-eiige tweelingen en elfhonderd broers en zusters deden aan het onderzoek mee. Hun leeftijden varieerden van twaalf tot zeventig jaar, maar de meesten waren tussen de twintig en dertig. Ze zijn ondervraagd over lichamelijke klachten, over angsten en depressies en over hun

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Waarom ben ik single?

Weer een jaar verder en nog steeds de liefde van mijn leven niet gevonden. Spookt die gedachte door ...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Artikel

Rogier en Foof Alleblas (31)

Lees verder
Video

Mijn moeder heeft alzheimer

Bekijk video
Artikel

Grote en kleine gokkers

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie: pijler 6

Lees verder
Advies

Ik wilde zo graag zijn eerste liefde zijn

Lees verder
Verhaal

Geweld na de oorlog

Lees verder