Ze zijn niet anders

Tweelingen worden gemiddeld een paar weken eerder geboren dan eenlingen, ze hebben vaker een lager geboortegewicht, en als kind moeten ze constant de aandacht van hun ouders delen met iemand van dezelfde leeftijd. Heeft deze relatief ongunstige start gevolgen voor hun verdere ontwikkeling?

In 1995 vergeleek Edwin van den Oord gegevens van bijna drieduizend driejarige tweelingen met de gegevens van een groot aantal niet-tweeling kinderen. Ouders van beide groepen kinderen vulden een uitvoerige vragenlijst in over gedragsproblemen bij hun kinderen. Zeer verrassend was dat tweelingen, met name twee-eiige, iets minder problemen bleken te hebben dan niet-tweelingen. Een mogelijke verklaring voor deze bevinding is, dat de moeders van twee-eiige tweelingen gemiddeld iets ouder waren dan andere moeders. Ook uit ander onderzoek is naderhand gebleken, dat gedragsproblemen bij kinderen afnemen als hun moeders ouder zijn.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

De beste manier om na te gaan of tweelingen anders zijn dan eenlingen is ze te vergelijken met hun eigen broers en zusters. Je vergelijkt dan mensen die dezelfde achtergrond hebben en opgegroeid zijn in hetzelfde gezin.

Op de Vrije Universiteit in Amsterdam is zo’n onderzoek gedaan waarbij is gekeken naar geestelijke en lichamelijke gezondheid bij volwassen tweelingen en bij hun broers en zusters. Zo’n dertienhonderd een-eiige tweelingen, achttienhonderd twee-eiige tweelingen en elfhonderd broers en zusters deden aan het onderzoek mee. Hun leeftijden varieerden van twaalf tot zeventig jaar, maar de meesten waren tussen de twintig en dertig. Ze zijn ondervraagd over lichamelijke klachten, over angsten en depressies en over hun

Log in om verder te lezen.

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn vriendin accepteert mijn vorige relatie niet

Lees verder
Interview

Janine Abbring: ‘Ik durf nu risico’s te nemen’

Eigenwijsheid kan je ver brengen. Dat leerde Zomergasten-presentator Janine Abbring (43) toen ze zom...

Lees verder
Artikel

Antisleurdagboek

Lees verder
Artikel

Verliefd, maar toch niet blind?

Lees verder
Interview

Fantasie-vriendjes

Lees verder
Artikel

Seksueel geweld onder homoseksuelen

Lees verder
Artikel

Wij zijn een tweeling, maar wie ben ik?

Lees verder
Advies

Mijn dochter heeft constant nieuwe vriendjes

Lees verder