Als je ergens solliciteert of een assessment of een studiekeuzetest doet, is er gerede kans dat je een IQ-test voor je neus krijgt. Elk jaar leggen tienduizenden volwassenen en kinderen zo’n test af. Wie dat van tevoren al weet, slaat vaak stevig aan het oefenen, want er kan best veel van de uitslag afhangen.

de intelligentietest vroeger en nu

de intelligentietest vroeger en nu

Onze huidige kennis over psychologische technieken zou niet bestaan zonder het gedreven onderzoekswe...

Lees verder

Ook mensen die nog nooit voor werk of studie hun IQ hoefden te laten testen, zijn er toch benieuwd naar, getuige de populariteit van programma’s als De nationale IQ-test – waarbij iedereen natuurlijk bovengemiddeld hoopt te scoren. Hoe belangrijk is een intelligentietest eigenlijk, en wat kun je met de uitslag?

Log in om verder te lezen.

Avondmens

Ben je een avondmens? Mogelijk ligt dat aan je intelligentie. Hoe hoger proefpersonen scoorden op een IQ-test, hoe later ze naar bed gingen, bleek uit een Amerikaanse studie onder 20.000 jongvolwassenen. De allerslimsten gingen gemiddeld rond 0.30 uur slapen en stonden tegen 8.00 uur op. Degenen met de laagste scores lagen er gemiddeld om 23.41 uur in en kropen er om 7.20 uur uit. Waarom slimmeriken langer opblijven, is niet duidelijk.