Internet

Over schoonheid zijn we het meestal snel eens, blijkt uit onderzoek: alle mensen vinden dezelfde gezichten mooi. Maar waar zit dat precies in? Een gave huid, de gezichtsvorm, de grootte van de ogen? Daarover gaat de site Beautycheck, gemaakt door Duitse psychologen van de Universiteit van Regensburg en Rostock, die een groot onderzoek deden naar dit thema.

Met veel voorbeeldfoto’s gaan de onderzoekers na welke theorieën over schoonheid kloppen. Vinden we het meest gemiddelde gezicht het mooist? Vallen we vooral voor symmetrische gezichten? Of is het misschien een combinatie van volwassen en kinderlijke trekken, zoals een andere theorie beweert?

De site geeft ook een lijst kenmerken van een mooi gezicht (zoals volle lippen, een hoge kaaklijn, dunne oogleden), en geeft links naar online onderzoek waar u nog aan kunt meewerken.

Het opmerkelijkste resultaat is volgens de onderzoekers dat de gezichten die we het allermooist vinden, helemaal niet bestaan: het zijn bijvoorbeeld computerbeelden van vrouwen die trekken van een veertienjarige hebben gekregen. We kijken dus op een behoorlijk onrealistische manier naar ons eigen uiterlijk en dat van anderen, concluderen de onderzoekers.

> www.beautycheck.de/english