Iedereen heeft zijn eigen voorkeur in de liefde, en gelukkig maar. Vielen we allemaal op hetzelfde type, dan was er vast veel haat en nijd. Sommige voorkeuren zijn aangeboren, maar veel voorkeuren ontstaan tijdens het leven. Houd je van bruin of blond, grote of kleine neus, sproeten? Dergelijke voorkeuren liggen vast in de orbitofrontaalschors, op het voorste puntje van de hersenen. En dat hersendeel is gemakkelijk beïnvloedbaar.

Daarom vallen vrouwen vaak op mannen met kenmerken en karaktertrekken van hun vader – vooral als dat in hun jeugd een leuke vader was. Een partner met die eigenschappen voelt vertrouwd. En veiligheid is belangrijk, het meest als je iemand zoekt voor een serieuze relatie, iemand op wie je wilt bouwen.

Voor mannen geldt iets vergelijkbaars. Ze hebben voor een serieuze relatie vaak een voorkeur voor vrouwen met kenmerken van hun moeder.

Maar ook je eerste liefde kan veel invloed hebben. Een perfecte eerste liefde kan het ideaalbeeld van de ridder op het witte paard of de droomprinses zelfs zó fel inkleuren dat het onmogelijk wordt iemand te vinden die eraan voldoet.

Psycholoog Nancy Kalish van de California State-universiteit onderzocht de lotgevallen van een groep Amerikanen met zo’n allesverzengende eerste liefde. Veel van hen hadden daarna sterk geworsteld met hun partnerkeuze.