Iedereen heeft zijn eigen voorkeur in de liefde, en gelukkig maar. Vielen we allemaal op hetzelfde type, dan was er vast veel haat en nijd. Sommige voorkeuren zijn aangeboren, maar veel voorkeuren ontstaan tijdens het leven. Houd je van bruin of blond, grote of kleine neus, sproeten? Dergelijke voorkeuren liggen vast in de orbitofrontaalschors, op het voorste puntje van de hersenen. En dat hersendeel is gemakkelijk beïnvloedbaar.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Daarom vallen vrouwen vaak op mannen met kenmerken en karaktertrekken van hun vader – vooral als dat in hun jeugd een leuke vader was. Een partner met die eigenschappen voelt vertrouwd. En veiligheid is belangrijk, het meest als je iemand zoekt voor een serieuze relatie, iemand op wie je wilt bouwen.

Voor mannen geldt iets vergelijkbaars. Ze hebben voor een serieuze relatie vaak een voorkeur voor vrouwen met kenmerken van hun moeder.

Maar ook je eerste liefde kan veel invloed hebben. Een perfecte eerste liefde kan het ideaalbeeld van de ridder op het witte paard of de droomprinses zelfs zó fel inkleuren dat het onmogelijk wordt iemand te vinden die eraan voldoet.

Training Van single naar samen
Training

Training Van single naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Psycholoog Nancy Kalish van de California State-universiteit onderzocht de lotgevallen van een groep Amerikanen met zo’n allesverzengende eerste liefde. Veel van hen hadden daarna sterk geworsteld met hun partnerkeuze.