Onderzoek van de Washington State universiteit laat zien dat ouders er goed aan doen hun emoties niet te onderdrukken. De onderzoekers maakten ouders gestrest door ze te laten spreken voor een kritische jury.

Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Meteen erna, toen de ouders nog zichtbaar gestrest waren, moesten ze samen met hun kind een Lego-bouwwerk in elkaar zetten en in gesprek gaan over een onderwerp dat in het gezin vaak tot discussie leidt. De helft van de ouders kreeg de opdracht hun stress te maskeren, de andere helft niet.

Wanneer moeders hun gevoelens onderdrukten, werd het contact tussen moeder en kind minder warm en betrokken. Bij vaders maakte het niet veel uit, omdat vaders hun emoties gemiddeld vaker onderdrukken, denken de onderzoekers. Ook lichamelijke stress werd overgedragen van moeder op kind, bleek uit fysiologische metingen.

Bij moeders die hun ware gevoelens toonden, was dat niet het geval. Het is begrijpelijk dat ouders stress verbergen: ze willen hun kinderen beschermen. Maar volgens de onderzoekers hebben kinderen er meer aan als gevoelens er gewoon mogen zijn.

Training

Ontspannen opvoeden + Focusplanner

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
€ 75,-
Keep it to yourself? Parent emotion suppression influences physiological linkage and interaction behavior, Journal of Family Psychology, april 2020