Onderzoek van de Washington State universiteit laat zien dat ouders er goed aan doen hun emoties niet te onderdrukken. De onderzoekers maakten ouders gestrest door ze te laten spreken voor een kritische jury.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Meteen erna, toen de ouders nog zichtbaar gestrest waren, moesten ze samen met hun kind een Lego-bouwwerk in elkaar zetten en in gesprek gaan over een onderwerp dat in het gezin vaak tot discussie leidt. De helft van de ouders kreeg de opdracht hun stress te maskeren, de andere helft niet.

Wanneer moeders hun gevoelens onderdrukten, werd het contact tussen moeder en kind minder warm en betrokken. Bij vaders maakte het niet veel uit, omdat vaders hun emoties gemiddeld vaker onderdrukken, denken de onderzoekers. Ook lichamelijke stress werd overgedragen van moeder op kind, bleek uit fysiologische metingen.

Bij moeders die hun ware gevoelens toonden, was dat niet het geval. Het is begrijpelijk dat ouders stress verbergen: ze willen hun kinderen beschermen. Maar volgens de onderzoekers hebben kinderen er meer aan als gevoelens er gewoon mogen zijn.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-
Keep it to yourself? Parent emotion suppression influences physiological linkage and interaction behavior, Journal of Family Psychology, april 2020