Waar is ons vertrouwen gebleven?

Nederlanders mogen in hun handen knijpen: het gaat ons nog steeds heel goed. Maar zelf hebben we er weinig fiducie in. Andere mensen, de economie, de overheid: we zijn één en al wantrouwen. Waarom?

Actueel

We wonen in een prima land. Wereldwijd het op twee na beste zelfs, volgens een onlangs verschenen onderzoek van de Verenigde Naties. Jaarlijks stellen zij een ranglijst van landen naar levenskwaliteit op, waarbij ze kijken naar factoren als welvaart, levensverwachting en onderwijsniveau. Alleen Noorwegen en Australië deden het het afgelopen jaar beter dan Nederland. In 2010 eindigden we op de zevende plaats. We stonden dus al hoog, en zijn nu nog gestegen. Conclusie: het gaat goed met ons.

Maar nee, daar denkt ‘de’ Nederlander anders over. De Nederlander ziet het zwart in. Niet alleen wat betreft de economie, nu die plotseling weer in een dip zit. Diverse recente onderzoeken laten zien dat het volgens ons überhaupt bergafwaarts gaat met ons land.

Bijvoorbeeld het half november verschenen onderzoek De sociale staat van Nederland 2011 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Liefst twee derde van de Nederlanders vindt dat er van alles mis is met de politiek en de maatschappij, staat hierin te lezen. ‘Het doet er niet toe hoe het echt gaat, het gaat gewoon nooit goed,’ zo vatten de onderzoekers het vilein samen.

Ook uit het derde kwartaalbericht van het scp, dat eind september verscheen, rijst een somber beeld op.

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Kleine borsten, echte liefde

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Artikel

Hoe volwassen bent u in de liefde?

Lees verder
Interview

Psycholoog Paul van Lange: ‘Door een ander iets te gunnen kweek je vertrouwen’

Lees verder
Artikel

Zo bespaar je geld

Lees verder
Artikel

Zo verbeter je je relatie in 1 minuut

Lees verder
Artikel

Babbeltje niet verplicht

Lees verder
Artikel

Zo krijg je die droombaan

Lees verder