We wonen in een prima land. Wereldwijd het op twee na beste zelfs, volgens een onlangs verschenen onderzoek van de Verenigde Naties. Jaarlijks stellen zij een ranglijst van landen naar levenskwaliteit op, waarbij ze kijken naar factoren als welvaart, levensverwachting en onderwijsniveau. Alleen Noorwegen en Australië deden het het afgelopen jaar beter dan Nederland. In 2010 eindigden we op de zevende plaats. We stonden dus al hoog, en zijn nu nog gestegen. Conclusie: het gaat goed met ons.

Maar nee, daar denkt ‘de’ Nederlander anders over. De Nederlander ziet het zwart in. Niet alleen wat betreft de economie, nu die plotseling weer in een dip zit. Diverse recente onderzoeken laten zien dat het volgens ons überhaupt bergafwaarts gaat met ons land.

Bijvoorbeeld het half november verschenen onderzoek De sociale staat van Nederland 2011 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Liefst twee derde van de Nederlanders vindt dat er van alles mis is met de politiek en de maatschappij, staat hierin te lezen. ‘Het doet er niet toe hoe het echt gaat, het gaat gewoon nooit goed,’ zo vatten de onderzoekers het vilein samen.

Ook uit het derde kwartaalbericht van het scp, dat eind september verscheen, rijst een somber beeld op.

Log in om verder te lezen.