Gezondheid

Aangeleerd. Al vermoeden onderzoekers wel dat het mensenbrein een aangeboren aanleg heeft voor het ontwikkelen van fobieën. De meeste fobieën betreffen immers zaken waarvoor je ook maar beter een beetje bang kunt zijn: grote hoogtes, open vlaktes…

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

In 1970 werd daarom de theorie geopperd dat fobieën ontstaan door ‘voorbereid leren’, en die is sindsdien in veel experimenten bevestigd. Zo bleek dat peuters in een plaatjesreeks slangen sneller waarnemen dan rupsen, wat aantoont dat ons brein van nature meer oog heeft voor dingen die potentieel gevaarlijk zijn.

Recent onderzoek maakt aannemelijk dat er bij dat ‘voorbereid leren’ nog een ander mechanisme meespeelt. In dit experiment kregen baby’s van zeven maanden tegelijkertijd twee filmpjes voorgetoverd: eentje met een niet-bedreigend dier, zoals een olifant, en eentje met een slang. Lieten de onderzoekers daarbij een bandje met een vrolijke stem horen, dan bekeken de baby’s beide filmpjes even lang; maar klonk er een angstige stem, dan bleef de babyblik veel langer op de slang gefixeerd. Volgens de onderzoekers toont dat aan dat we potentieel gevaarlijke dingen van jongs af aan ook makkelijker associëren met ‘eng’.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Threat perception across the life span, Current Directions in Psychological Science, december 2010