We hebben drie psychologische basisbehoeften, zeggen psychologen Richard Ryan en Edward Deci van de University of Rochester.

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?
TEST
Doe de test »

Worden je psychologische basisbehoeften vervuld?

3 psychologische basisbehoeften

1. Autonomie

We willen graag zelf bepalen wat we doen.

2. Verbondenheid

We willen ons geliefd voelen en contact hebben met andere mensen.

3. Bekwaamheid

We willen dingen doen waar we goed in zijn en die met succes afronden.

Voed je deze drie psychologische basisbehoeften dan stijgt je energiepeil, blijkt uit onderzoek van Ryan en Deci. Gebeurt dat niet, dan raak je uitgeput.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Het weekendeffect

Dat verklaart volgens de onderzoekers het ‘weekendeffect’, zoals ze dat noemen. Soms zijn we doordeweeks niet vooruit te branden en voelen we ons in het weekend ineens wel energiek. Dit fijne effect begint op vrijdagavond en duurt tot zondagmiddag en geldt voor iedereen, ongeacht hoeveel je verdient en wat voor werk je doet.

Wat maakt het weekend zo magisch? We zijn dan beter in staat om twee van onze basisbehoeften te vervullen, ontdekten Deci en Ryan: autonomie en verbondenheid. Niet onze leidinggevende bepaalt onze agenda, we beslissen zelf wat we doen met onze tijd. En we kunnen kiezen met wie we die tijd doorbrengen.

Waarschijnlijk is dat niet met collega’s, maar met vrienden en familie met wie we ons meer verbonden voelen. Deci en Ryan: ‘Dat verklaart deels waarom mensen weekends en vakanties nodig hebben om op te laden.’

De les die we hieruit kunnen trekken?

Zorg dat je ook doordeweeks dingen doet die voorzien in je psychologische basisbehoeften. Spreek af met vrienden als je je uitgeblust voelt of probeer op je werk te regelen dat je meer je eigen tijd kunt indelen en dingen doen waar je goed in bent.

Tip: Verbondenheid, autonomie en bekwaamheid zijn drie psychologische basisbehoeften. Bedenk per behoefte hoe u deze beter kunt voeden, zowel in uw privéleven als op uw werk.

Benieuwd hoe het precies staat met je psychologische basisbehoeften?
Test hoe goed je basisbehoeften worden vervuld