Kleine meisjes worden groot: er komt een dag dat dochterlief haar barbies in een hoek smijt en in een naveltruitje op jongens­jacht gaat. Maar dat moment is nog even uit te stellen. Amerikaanse onderzoekers vonden namelijk dat een evenwichtige jeugd samengaat met een late puberteit.

De onderzoekers volgden een grote groep meisjes van de kleuterschool tot in hun puberteit. Daarbij keken ze onder meer hoe betrokken de ouders waren bij hun kinderen, hoeveel ruzie ze onderling maakten, of een van de ouders depressief was, en hoeveel geldzorgen het gezin had. Vervolgens stelden ze vast hoeveel puberteitskenmerken de meisjes hadden toen ze elf jaar waren.

Wat bleek: bij meisjes uit gezinnen met weinig stress en ruzie, waarbij de ouders veel steun en aanmoediging gaven, was de puberteit gemiddeld het minst ver gevorderd. Daarnaast speelden ook lichamelijke factoren een rol bij een latere puberteit, zoals een lager gewicht en een late puberteit van de moeder.

In een stabiele omgeving met betrokken ouders is het gunstig om daar als kind zo lang mogelijk van te profiteren en dus laat geslachtsrijp te worden, verklaren de onderzoekers.

Child Development, november/december 2007