Een nieuwe Spaanse studie toont aan dat tranen echte aandachtstrekkers zijn. De onderzoekers lieten dertig vrouwen naar foto’s van huilende gezichten met tranen kijken en naar foto’s van dezelfde huilende gezichten waarbij de tranen digitaal waren verwijderd. De blik van de proefpersonen werd gevolgd met behulp van eye tracking-technologie.

Ze bleken het vaakst én het langst naar de betraande gezichten te kijken en dan vooral naar de tranen zelf. Ook beoordeelden ze betraande gezichten als emotioneel intenser en oprechter dan de gezichten zonder tranen.

Emotionele tranen hebben een belangrijke sociale functie, zoals een ‘roep om hulp’, bleek al eerder uit onderzoek. Bovendien stimuleren ze de onderlinge verbondenheid en solidariteit.

Volgens de Spaanse onderzoekers maken waterlanders het makkelijker om emoties af te lezen en dat maakt ze evolutionair gezien nuttig voor een hypersociaal dier als de mens.

How our gaze reacts to another person’s tears? Experimental insights into eye tracking technology, Frontiers in Psychology, september 2020