Heb je ja geantwoord? Dat is goed nieuws, want uit een grootschalig onderzoek blijkt dat optimistische mensen gemiddeld langer leven dan pessimistische.

Het is de conclusie uit een analyse van de gegevens van bijna 160.000 vrouwen van 50 tot 79 jaar, maar eerdere studies geven aanwijzingen dat het ook voor mannen geldt. De vrouwen in dit onderzoek waren deelnemers van het Amerikaanse Women’s Health Initiative waarbij gedurende lange perioden medische gegevens werden verzameld.

Uit de resultaten bleek dat de optimistische 25 procent (gemeten met vragenlijsten) gemiddeld 5,4 procent langer leefde dan de laagst scorende groep. Ook hadden zij significant meer kans om ouder te worden dan 90 jaar.

Leefstijlfactoren zoals regelmatig bewegen en gezond eten konden maar een deel van dit verband verklaren. De onderzoekers stellen daarom dat optimisme bijdraagt aan een goede gezondheid en een lang leven.

Optimism, lifestyle, and longevity in a racially diverse cohort of women, Journal of the American Geriatrics Society, juni 2022

2297 bezoekers van Psychologie Magazine op Instagram reageerden op deze poll.

Van hen antwoordde:

  • 86% eens: ‘Het leven is mooi’
  • 14% oneens: ‘Geweld, ziektes, epidemieën: er zijn zoveel problemen in de wereld’