Hij heette Jamie en hij was mijn Eerste Liefde. Ik ontmoette hem tijdens een kampeervakantie met mijn ouders in Engeland. Hij leerde me poolen en gaf me mijn eerste zoen achter het muurtje op de camping. Hoe hij er precies uitzag, kan ik me vijftien jaar later niet meer herinneren. Behalve dat hij grote, zwarte schoenen droeg – dat was tenminste waarmee mijn vader me die hele vakantie pestte. Ik was ontroostbaar toen we verder trokken. We wisselden adressen uit, maar toen ik hem schreef, bleef een reactie uit. Hoe zou het nu met hem zijn, vraag ik me soms af. En, zou mijn vader willen weten: draagt hij nog steeds van die grote, zwarte schoenen?

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs ­huwelijken als gevolg. Kalish doet al decennia onderzoek naar deze hervonden liefdes en is de internationale expert op dit gebied.

Op haar website lostlovers.com staan foto’s en verhalen van geliefden die elkaar uit het oog zijn verloren en jaren later

Log in om verder te lezen.