Terug bij je eerste liefde

Een jeugdliefde kan zelfs na jaren hevig oplaaien. Waarom een tweede kans met je eerste liefde zo succesvol is. En waarom het soms slimmer is om het vuurtje niet aan te wakkeren.

Hij heette Jamie en hij was mijn Eerste Liefde. Ik ontmoette hem tijdens een kampeervakantie met mijn ouders in Engeland. Hij leerde me poolen en gaf me mijn eerste zoen achter het muurtje op de camping. Hoe hij er precies uitzag, kan ik me vijftien jaar later niet meer herinneren. Behalve dat hij grote, zwarte schoenen droeg – dat was tenminste waarmee mijn vader me die hele vakantie pestte. Ik was ontroostbaar toen we verder trokken. We wisselden adressen uit, maar toen ik hem schreef, bleef een reactie uit. Hoe zou het nu met hem zijn, vraag ik me soms af. En, zou mijn vader willen weten: draagt hij nog steeds van die grote, zwarte schoenen?

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het hun oude liefdes is vergaan, zegt de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Nancy Kalish van California State University, Sacramento. En als oude geliefden elkaar na jaren weer ontmoeten, slaat de vonk vaak opnieuw over. Met hernieuwde relaties en zelfs ­huwelijken als gevolg. Kalish doet al decennia onderzoek naar deze hervonden liefdes en is de internationale expert op dit gebied.

Op haar website lostlovers.com staan foto’s en verhalen van geliefden die elkaar uit het oog zijn verloren en jaren later

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Nieuwe antwoorden

Niks zo lekker als het gevoel dat er een paar hekjes worden opengezet in je hoofd, en dat de nieuwe ...

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Interview

David Sedaris: ‘Liefde laat je zien in ­daden, niet in woorden’

Lees verder
Interview

Sue Johnson ‘Liefde is geen mysterie’

Lees verder
Artikel

De bindende kracht van de liefde

Lees verder
Artikel

Eerst het hoofd dan het hart

Lees verder
Artikel

Voorkom relatiestress op vakantie

Lees verder
Test

Quiz: wat weet je van het beest in ons?

Lees verder