Temperatuur reguleert smaak

Brein Waarom is koud bier lekkerder dan warm bier en zijn bordeauxwijnen juist fijn op kamertemperatuur? Thomas Voets van de Katholieke Universiteit Leuven schreef erover in Nature (december 2005). Drie vragen aan de smaakonderzoeker. Wat is de invloed van temperatuur op smaak? Voets: ‘Over het algemeen geldt: hoe warmer iets is, hoe beter we de […]

Brein

Waarom is koud bier lekkerder dan warm bier en zijn bordeauxwijnen juist fijn op kamertemperatuur? Thomas Voets van de Katholieke Universiteit Leuven schreef erover in Nature (december 2005). Drie vragen aan de smaakonderzoeker.

Wat is de invloed van temperatuur op smaak? Voets: ‘Over het algemeen geldt: hoe warmer iets is, hoe beter we de smaak ervan ervaren. Bier lijkt dus bitterder als het warmer is, puur doordat we die bitterheid dan beter proeven. En ijs proef je pas als het smelt in je mond.’

Hoe komt dat? ‘De smaakpapillen op onze tong zijn via een ion-poort verbonden met ons brein. Hoe warmer het voedsel is, hoe wijder de poorten openstaan en hoe beter ons brein de smaak kan ervaren. Ter illustratie: de poorten zijn wel honderd keer gevoeliger voor eten van 37 graden dan voor eten van vijftien graden. De grens ligt ongeveer bij veertig tot vijftig graden. Dat is zo heet dat de pijnreceptoren de smaakreceptoren domineren.’

Geld dit voor alle smaken? ‘Nee, alleen voor zoet, bitter en umami – de bouillonachtige smaak van bijvoorbeeld rijpe kaas. Zuur en zout, de andere basissmaken, zijn temperatuurongevoelig.’

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Geur van zogende moeders is opwindend

brein We wisten al dat feromonen, subtiele menselijke geurstoffen, de menstruatiecyclus van vrouwen ...
Lees verder
Artikel

Temperatuur reguleert smaak

Brein Waarom is koud bier lekkerder dan warm bier en zijn bordeauxwijnen juist fijn op kamertemperat...
Lees verder
Column

Hoofdredacteur Sterre van Leer: ‘Niks makkelijker dan ...

Vanaf de zijlijn roepen wat jij zou moeten doen kan iedereen. Maar uiteindelijk heb je meer aan iema...
Lees verder
Column

Hoofdredacteur Sterre van Leer: ‘Niks makkelijker dan ...

Vanaf de zijlijn roepen wat jij zou moeten doen kan iedereen. Maar uiteindelijk heb je meer aan iema...
Lees verder
Advies

Ruik ik wel lekker uit mijn mond?

Lees verder
Artikel

Hoe goed kunt u ruiken?

Hebt u een goed geurgeheugen? ?En herkent u een geschikte partner aan zijn lichaamsgeur? Vijf proefj...
Lees verder
Artikel

Proeven: aangeboren of aangeleerd?

Wie herinnert zich niet de eerste slok wijn en de schrik over die zure azijnachtige smaak? Brrr.
Lees verder
Artikel

Geurgevoeligheid: geen onzin

Chemische intolerantie is geen fantasieziekte. Het bestaat echt, zegt de Zweedse psycholoog Linus An...
Lees verder
Artikel

Synesthesie

Letters zien in kleuren, geuren ruiken bij geluiden, vormen voelen bij smaken: bij ongeveer één op...
Lees verder
Artikel

experimenten Strand-

Waarom lui op uw handdoek blijven liggen als u het strand ook kunt gebruiken voor een paar verrassen...
Lees verder