De neonroze pluk in het haar vertelt al veel over de draagster: Susan Blackmore doet het altijd nét een beetje anders dan anderen. Haar manier van wetenschap beoefenen is persoonlijk, humoristisch, vol energie en een beetje ondeugend. Het begon allemaal met een bijzondere ervaring in de jaren zeventig.

De jonge Blackmore trad tijdens het roken van cannabis uit haar lichaam en zweefde tweëenhalf uur boven de campus van Oxford University, ergens tussen hemel en aarde. Dat maakte zo’n diepe indruk dat ze na haar studie wetenschappelijk bewijs probeerde te vinden voor bovennatuurlijke ervaringen. Toen dat niet lukte en ze bovendien begon te vermoeden dat een gevierd collega fraudeerde, bekeerde ze zich tot fanatiek scepticisme.

Het menselijk bewustzijn bleef haar fascineren, met haar eigen geest als favoriet studiemateriaal. Vroeger experimenteerde ze volop met drugs als lsd en ketamine, en deed ze pogingen opnieuw uit haar lichaam te treden. Tegenwoordig sluit ze zich geregeld op in haar tuinhuisje om dagenlang te mediteren op ingewikkelde vragen als: ‘Hoe ontstaat een gedachte?’ of ‘Ben ik nu bewust?’ Blackmore beoefent al jaren een vorm van zenmeditatie waarbij het niet altijd de bedoeling is je hoofd leeg te maken, maar waarbij je

Log in om verder te lezen.