Susan Blackmore: ‘Reïncarnatie is een geschift idee’

Psychologe Susan Blackmore was ooit een hippie-onderzoekster die LSD nam en tarotkaarten las. Inmiddels trekt ze fel van leer tegen de parapsychologie. Mediteren doet ze wel: ‘Daar is niks bovennatuurlijks aan.’

De neonroze pluk in het haar vertelt al veel over de draagster: Susan Blackmore doet het altijd nét een beetje anders dan anderen. Haar manier van wetenschap beoefenen is persoonlijk, humoristisch, vol energie en een beetje ondeugend. Het begon allemaal met een bijzondere ervaring in de jaren zeventig.

De jonge Blackmore trad tijdens het roken van cannabis uit haar lichaam en zweefde tweëenhalf uur boven de campus van Oxford University, ergens tussen hemel en aarde. Dat maakte zo’n diepe indruk dat ze na haar studie wetenschappelijk bewijs probeerde te vinden voor bovennatuurlijke ervaringen. Toen dat niet lukte en ze bovendien begon te vermoeden dat een gevierd collega fraudeerde, bekeerde ze zich tot fanatiek scepticisme.

Het menselijk bewustzijn bleef haar fascineren, met haar eigen geest als favoriet studiemateriaal. Vroeger experimenteerde ze volop met drugs als lsd en ketamine, en deed ze pogingen opnieuw uit haar lichaam te treden. Tegenwoordig sluit ze zich geregeld op in haar tuinhuisje om dagenlang te mediteren op ingewikkelde vragen als: ‘Hoe ontstaat een gedachte?’ of ‘Ben ik nu bewust?’ Blackmore beoefent al jaren een vorm van zenmeditatie waarbij het niet altijd de bedoeling is je hoofd leeg te maken, maar waarbij je

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Meditatie voor beginners – extra info

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Volgens deze pedagoog mag het af en toe best botsen tussen jou en je kinderen

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Interview

Ik vergeef je

Lees verder
Interview

Van god los

Lees verder
Advies

Hoe leer ik mediteren?

Lees verder
Kort

Wat leuk, ik hou óók van hagelslag

Lees verder
Column

Te druk? Mediteer!

Lees verder
Interview

Franca Treur: ‘Mijn ouders geloven dat ik in de hel kom’

Lees verder