De camera komt er weinig aan te pas bij ons thuis. Wij zijn überhaupt niet zo beeldschermerig. De televisie is al meer dan een jaar kapot en omdat dat eigenlijk wel lekker rustig is, voelt niemand de aandrang om het nieuwe televisiekastje nu eens aan te sluiten. De meisjes facetimen met oma en kijken héél soms héél zoet een kwartiertje Tiktak op mijn laptop – als je weinig gewend bent, is dat ook voor een 5-jarige nog spannend. Dat is het wel zo’n beetje, qua digitale prikkels.  

YouTuber Fara Bellinga vlogt over haar gezin: ‘Driftbuien gooien we niet online’

YouTuber Fara Bellinga vlogt over haar gezin: ‘Driftbuien gooien we niet online’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder

Niet dat ik een heilig boontje ben: bij mijn zoon heb ik het destijds allemaal anders gedaan. Hem zette ik als peuter gerust in zijn kinderstoel voor de televisie als ik wilde douchen. Hij compenseert nu met gemak in zijn eentje het gebrek aan schermtijd in dit huis. 

 Ik maak mezelf dus graag wijs dat het een principiële kwestie is, de schermvrije opvoeding die de meisjes meekrijgen. Groeien doe je niet van filmpjes en snapstreaks, hoop ik ze vast mee te geven; dat doe je van samen dingen ondernemen, iets uit je handen zien komen, de tijd even stilzetten door op te gaan in wat je doet. Een appeltaart bakken, in de tuin werken, modder maken van zand en water, rupsen uit de buxusstruik plukken – allemaal echte, tactiele ervaringen waar je vies, nat en groot van wordt.  

Pas door de video’s van de familievloggers die we voor deze editie interviewden, besefte ik dat er ook een andere kant zit aan het verhaal. Want je kunt van de beeldschermfamilies zeggen wat je wilt, maar zij kunnen straks elk stapje en elk eerste hapje broccoli terug­kijken. Moeder Bellinga zat de geboortevideo van haar jongste twee uur na de bevalling te monteren in haar ziekenhuisbed. Mijn meisjes hebben nog niet eens een babyboek.  

Ben ik bewust schermschuw, en is dat de reden waarom ik geen filmpjes maak van al die zandtaartjes en keukenuren? Of ben ik gewoon gemakzuchtig en heb ik noch het geduld, noch de kaaklijn of het opgeruimde huis voor een leven vol familievideo’s? 

Schermvrij opvoeden: waarom het deze moeder niet lukt

Schermvrij opvoeden: waarom het deze moeder niet lukt

Je hele gezin een dag lang beroven van tablet en telefoons, omdat je weer eens echt sámen wilt zijn...

Lees verder

De tijd even stilzetten – misschien kan het wel op meer dan één manier. In deze editie: volop inspiratie voor dagen met én zonder schermpjes. En wijs advies van experts, zodat je zelf de keuze kunt maken.