Vrijdagavond, 18.30 uur – Een dagje schermvrij opvoeden

‘Waarom?!’ was de eerste, oprecht verbaasde reactie, toen we de avond ervoor in het gezin een schermvrije dag aankondigden. Ik antwoordde: ‘Omdat we vinden dat we allemaal wel erg veel met ons hoofd in ons eigen scherm zitten. En we weer eens een beetje meer samen willen zijn.’

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Of nou ja, ‘we’ – ík vooral. Mijn vriend vond het allemaal wel meevallen. Hoewel hij ook wel zag dat zelfs aan tafel de binnenkomende appjes vaak dwars door een gesprek heen gingen. En het een stuk gezelliger was toen we op zaterdagavond nog voor de tv zaten om al meezingend de BZT Show te kijken – met z’n allen op één scherm in plaats van iedereen op zijn eigen apparaat.

Dat al dat schermgebruik niet alleen ongezellig is, maar ook ongezonde vormen begint aan te nemen, werd bevestigd in een onderzoek van de American Psychological Association (APA). Daaruit bleek dat 45 procent van de mensen inmiddels een ‘constant-checker’ is, en op een werkdag aan de lopende band kijkt of er nog appjes, mails of social media-updates zijn. Op een vrije dag is dat 34 procent. En dat is alweer twee jaar geleden – ga maar na hoe het er nu voor staat. Constant checkers hebben beduidend meer stress dan de gemiddelde mens, zeggen de onderzoekers.

Ondertussen gaat de toename van burn-out en depressie onder jongeren wel in erg gelijke tred op met de stijging van het smartphonegebruik. Onze kinderen snapten niks van de cold turkey-geheelonthouding die ze nu werd voorgeschoteld. Er waren toch al regels? Doordeweeks pas na 17 uur, in het weekend ’s morgens een uurtje extra. Of twee. Dus waarom moest dit onzalige experiment schermvrij opvoeden nu juist in het weekend plaatsvinden? Al dat tegenstribbelen leek mij een des te duidelijker teken dat het nodig was. Dus hup naar bed, en droom maar vast van die zeeën van knutseltijd die je overhoudt.

Zaterdagochtend, 8.00 uur – Weerstand

‘O ja. Dus jullie gaan lekker hockeyen, en wij moeten hier thuis van ons scherm af zitten te blijven,’ moppert mijn vriend tegen mij en de oudste. Terwijl er beenbeschermers worden omgedaan en wallen onder ogen weggepoetst, heeft hij nog steeds zijn twijfels bij het nut van deze offline-dag.

Wij weten natuurlijk dondersgoed dat we het zelf ook behoorlijk bont maken, net als die 67 tot 69 procent van de ouders in het APA-onderzoek die vaak tot constant zijn of haar mail en appjes checkt – ook buiten werktijden. En die 57 procent die vaak of voortdurend op social media zit. ‘Geen wonder dus, dat het voor ouders een hele opgave is om de online activiteiten van hun kind te beteugelen,’ schrijft media-psycholoog Romeo Vitelli in zijn blog op Psychologytoday.com.

‘Ouders die zich zorgen maken over het schermgebruik van hun kinderen, doen er goed aan om voor te leven hoe het ook kan. En te laten zien hoe gezond een digitale detox kan zijn,’ lees ik voor vanaf Vitelli’s blog. 

Log in om verder te lezen.