Spiegelbeest: Zorginstinct

  • 211 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
Een aap die een jong poesje onder haar hoede neemt, een leeuwin die een antilopenkalf beschermt, een schildpad met een nijlpaardbaby. Bloed kruipt soms waar het niet gaan kan, zo bewijzen talloze aandoenlijke plaatjes op internet.

Het lijkt tegennatuurlijk als een dier zich over een heel andere diersoort ontfermt: veel energie gaat zo verloren aan vreemde genen. Maar het zorginstinct van veel beesten zit zo diep en is zo sterk dat het dit nadeel overstemt.

Een hertenmoeder – zo bleek uit Canadees onderzoek – haast zich daarom net zo hard in de richting van het geluid van een huilende jonge zeehond, een gestrest vleermuisjong of een blèrende mensenbaby als naar haar eigen jammerende kroost. Het overeenkomstige in deze klagerige huiltjes triggert haar: ze móét erheen om te zorgen. Beter tien keer ten onrechte, dan één keer te laat; zo dicteert haar instinct. Miljoenen jaren evolutie maakten zorgen – zeker bij zoogdieren – niet alleen tot een taak, maar tot een diepe behoefte. Zij die deze behoefte niet voelden, brachten simpelweg minder nakomelingen groot.
Bij ons stroomt de liefde met even groot gemak over de soortgrenzen. Miljoenen mensen ontfermen zich over vreemde diersoorten. Ze verzorgen en bemoederen hun hond of kat als bloedeigen kinderen. En als zij ze horen klagen, dan haasten ze zich met brokjes, aaitjes en lieve woordjes. //

Redacteur en psycholoog Dagmar van der Neut is gefascineerd door diergedrag, van fruitvliegjes tot haar eigen soortgenoten. Ze schreef het boek Het beest in ons. Liefdeslessen uit het dierenrijk.

 

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Voorbijgestreefd door een jongere baas

Is je baas jonger dan jijzelf? Slecht nieuws: werknemers bij wie dat het geval is, ervaren vaker neg...

Lees verder
Kort

Blij met brons

Lees verder
Artikel

De kunst van positief communiceren

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter van 14 domineert mij’

Lees verder
Interview

Zeruya Shalev: ‘Pijn is soms nodig om je te ontwikkelen’

Lees verder