Het apengeheugen

Terwijl ik al moeite heb met onthouden waar ik m’n auto heb achtergelaten, zijn er vogels, zoals de notenkraker, die letterlijk duizenden verstopte zaden kunnen terugvinden. Aangezien deze vogels dit voor hun beroep doen, zogezegd, vind ik dat niet zo erg. Ik ben goed in andere dingen, zeg ik dan maar. Maar als een dier […]

Terwijl ik al moeite heb met onthouden waar ik m’n auto heb achtergelaten, zijn er vogels, zoals de notenkraker, die letterlijk duizenden verstopte zaden kunnen terugvinden. Aangezien deze vogels dit voor hun beroep doen, zogezegd, vind ik dat niet zo erg. Ik ben goed in andere dingen, zeg ik dan maar. Maar als een dier beter is op een gebied dat ons na aan het hart ligt, raken we overstuur.

Zo kreeg een westerse onderzoekster het benauwd tijdens een bezoek aan het primatencentrum nabij Kyoto, in Japan. Ze verscheen stampvoetend en mopperend op de Japanse televisie nadat Ai, een chimpansee, haar in een computerspel had verslagen.

Nu ken ik Ai toevallig, en ook de taak die ze van kinds af aan heeft geleerd. Eerst leerde ze cijfers herkennen: ze keek bijvoorbeeld naar drie potloden en koos nummer drie. Zo leerde ze alle cijfers tot en met negen. Hierna leerde ze die cijfers te rangschikken. Dus als op de computer negen cijfers verschenen, kon ze die in de juiste volgorde aantikken op het scherm.

Nu komt het moeilijke deel, en het deel waar die onderzoekster in het stof beet. De cijfers verschijnen eerst op het scherm, maar worden dan direct

Log in om verder te lezen.
auteur

Frans de Waal

Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag.

» profiel van Frans de Waal

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bingo!

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Vakantie? Eerst afkicken van stress

Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein, vertelt ho...

Lees verder
Kort

Puber ‘vergeet’ mama

Lees verder
Artikel

Snelle en langzame woorden

Lees verder
Artikel

Een spalk voor het geheugen

Lees verder
Artikel

Joggen verbeterthet geheugen

Lees verder
Kort

Dement door bloedgroep AB

Lees verder
Interview

Expert Douwe Draaisma over ons geheugen

Lees verder