‘Het fenomeen selfie maakt van iedereen een ijdeltuit. Deze rubriek ook: vier foto’s aanleveren van mezelf, door mezelf: de droom van elke ijdele! Die met dat beeldje, dat ik van mezelf liet maken voor mijn tv-serie Dus ik ben, is natuurlijk dubbel exhibitionistisch.

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

De meeste selfies maak ik met mijn dochter van 5. Wil ik de wereld laten zien hoe leuk ze is? Of zie ik haar als verlengstuk van mezelf?

Op die achterhoofd-foto heeft een vriend mijn haar gedaan en wil ik het resultaat bekijken. Is dat een functionele selfie, of roep ik hiermee: zie hoe geweldig dit kapsel me staat? Die met de rode jurk was wél een praktische, voor een feestje met dresscode long. Ik appte hem naar een vriendin met verstand van mode: “Lang genoeg?”

IJdel ben ik vooral als het gaat over erkenning voor mijn werk. Me druk maken om mijn uiterlijk heb ik moeten leren. Uiterlijk vind ik ondergeschikt aan inhoud – schoenen met hakken vind ik al gedoe. Na mijn tv-optredens las ik op Twitter dat ik er slonzig uitzag. Kijkers stoorden zich bijvoorbeeld aan mijn ongelakte nagels.

Ook kreeg ik eens een bozige mail
van een mevrouw die mijn lezing had bijgewoond: “Jammer dat je er onverzorgd uitzag, met chocoladevlekken op je vest.” Eerst vond ik dat onzin: ik ben filosoof, geen fotomodel. Maar ze had een punt. Zelfverzorging is een verkapte vorm van aandacht voor de ander.

Mijn zelfbeeld is sinds mijn dochtertje positiever geworden. Alsof ik door haar meer rust ervaar. Er wordt me al veel minder vaak gevraagd of ik boos ben; mijn frons is verruild voor een glimlach.

Stine Jensen maakte vijf seizoenen van de tv-serie Dus ik ben, over de vraag wat ons maakt tot wie we zijn (nog steeds te zien op npo.nl). Dit voorjaar won ze een Zilveren Griffel met het kinder-filosofieboek Lieve Stine, weet jij het?