Noteer bij elke stelling telkens in hoeverre het op u als stel van toepassing is: 0 betekent ‘helemaal niet van toepassing’ en 10 ‘heel erg van toepassing’.

– We verschillen niet heel sterk in hoe we met stress omgaan_________

– We zijn samen al de nodige tegenslag doorgekomen_________

– Ons leven is vrij relaxed en ontspannen_________

– Over grote beslissingen met betrekking tot het huis en de financiën hebben we uitgebreid overleg_________

– Op ons werk zijn we allebei vrij stressbestendig_________

– Uitdagingen pakken we op dezelfde manier aan_________

– We hoeven ons op financieel gebied gelukkig weinig zorgen te maken_________

– Als de stress ons te veel wordt, hebben we daar zo onze remedies voor_________

– Als we ruzie hebben, praten we dat uit_________

– We weten allebei goed hoe we de ander kunnen steunen als die het moeilijk heeft_________

Totaal _________

Minder dan 50 punten? Dan zou samenwonen bij u weleens kunnen leiden tot moeilijke situaties. Uw relatie kan heel wat hebben als u zich samen sterk voelt staan. Maar wanneer uw gezamenlijke aanpak niet goed werkt, kan het samenleven bezwijken onder stress.

Of u nu allebei spanning ervaart of dat een van de twee niet lekker in zijn vel zit, alles draait in periodes van stress om inlevingsvermogen, communicatie en steun. Ieder mens heeft zijn eigen copingstijl, een manier om met stress om te gaan. Zo bestaan er bijvoorbeeld ‘vermijders’, ‘afleidingzoekers’, afreageerders’ en ‘praters’. Leer allereerst elkaars copingstijl kennen, adviseert het boekje, en accepteer het ook wanneer die stijl anders is dan de uwe. Kijk daarna hoe u elkaar kunt steunen of zelfs aanvullen: één copingstijl is haast nooit voldoende om stress het hoofd te bieden.

Uit: Samenwonen doe je zo!, Robert Doggers (met medewerking van o.a. relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven), Spectrum, € 12,50