En zolang een potentiële partner maar hoog scoort op dat ene criterium, zijn zowel mannen als vrouwen bereid flinke minpunten op andere gebieden voor lief te nemen, suggereert een recent Brits onderzoek.

Zo zouden mannen best een relatie willen met een heel knappe vrouw met borderline-trekken. En zolang een man genoeg geld heeft, zien vrouwen hem als potentiële partner, ook al is hij niet bepaald moeders mooiste. Maar is dat wel waar? We vroegen het Joshua Tybur, evolutionair psycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij deed onderzoek naar partnerkeuze.

Gaan mannen echt alleen voor knappe vrouwen, en vrouwen voor mannen met geld?

Tybur: ‘Uit eerder onderzoek is bekend dat mannen aantrekkelijkheid in een partner belangrijker vinden dan vrouwen, en dat vrouwen rijkdom belangrijker vinden dan mannen – ook in landen waar veel vrouwen zelf geld verdienen. Maar dat wil niet zeggen dat dat het doorslaggevende selectiecriterium is.

Zo staan voor beide seksen eigenschappen als vriendelijkheid en intelligentie vaak nog hoger op de verlanglijst. Bovendien moeten partners een goede match zijn op gebieden als geloofsovertuiging, waarden en culturele achtergrond; daar gaat dit Britse onderzoek aan voorbij.’

Kan een heel knap uiterlijk compenseren voor minpunten op andere gebieden, zoals karakter?

‘Deels wel: mannen kunnen wat meer hebben van knappe vrouwen. Maar uit onderzoek blijkt ook dat iemand pas als potentiële partner gezien wordt als diegene op verschillende eigenschappen boven een bepaalde ondergrens scoort: iemand moet ten minste zo vriendelijk zijn, zo intelligent, enzovoort. Dus ook al is iemand superknap, dat maakt een grote ‘onvoldoende’ op een ander gebied hoogstwaarschijnlijk niet goed.’

Dit onderzoek laat ook zien dat vrouwen best een relatie willen met een onaantrekkelijke man, zolang hij maar genoeg geld heeft.

‘Dat kwam inderdaad als gemiddelde uit het onderzoek, maar dat betekent niet dat het geldt voor alle vrouwen. Vrouwen tolereren kleine minpunten iets meer bij mannen met geld, maar ze blijven wel voorzichtig.

Zo blijkt ook uit dit onderzoek dat ze echt geen relatie willen met een man met psychopathische trekken, zoals opvliegendheid, ook al heeft hij veel geld. Bovendien ging het in dit onderzoek over fictieve partners – dan antwoorden mensen misschien al snel ‘ja’, terwijl ze er in het echt allang vandoor waren gegaan.’ (SD)

Testing the ‘Hot Crazy Matrix.’ Borderline personality traits in attractive women and wealthy low attractive men are relatively favoured by the opposite sex. Personality and Individual Differences, nog niet verschenen, online publicatie maart 2020