Proeven: aangeboren of aangeleerd?

Wie herinnert zich niet de eerste slok wijn en de schrik over die zure azijnachtige smaak? Brrr.

Met ieder nipje dat je sindsdien met aandacht nam, werden er in je hersenen nieuwe verbindingen gelegd waardoor je aan de volgende slok meer geurnuances kon onderscheiden. Hoe vaker je bepaalde smaken en geuren proeft, hoe beter je ze kunt waarnemen.

Chocolade

In de lente van 2007 lieten onderzoekers van de universiteit van California in Berkeley proefpersonen geblinddoekt door een weide kruipen, langs een route die met chocoladegeur was gemarkeerd. Geen gemakkelijke opgave tussen al die geurende grassen en weidebloemen. Maar hoe vaker de proefpersonen het mochten proberen, hoe beter het ze afging.

Bewustwording

Ruiken leren we vooral door het bewust te doen, zo bleek in een ander onderzoek, aan de universiteit van Sydney. Proefpersonen kregen steeds een wijn te proeven en moesten die daarna tussen drie andere wijnen proberen te herkennen. Dat kregen ze het snelst onder de knie wanneer ze onder woorden brachten wat er werd geproefd. Beter leren ruiken en proeven is dus niet moeilijk: aan tafel niet over koetjes en kalfjes praten, maar over het eten zelf.

Bronnen: A. Hughson e.a., Perceptual and cognitive aspects of wine expertise, Australian Journal of Psychology, 2001 / J. Porter e.a., Mechanisms of scent-tracking in humans, Nature Neuroscience, 2007

Dit artikel verscheen

Log in om verder te lezen.
auteur

Mark Mieras

» profiel van Mark Mieras

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De vleermuisman en andere geniale waarnemers

Kleuren voelen, een brandweerpaaltje horen of de exacte geur van een bepaald wasmiddel onderscheiden...
Lees verder
Artikel

De vleermuisman en andere geniale waarnemers

Kleuren voelen, een brandweerpaaltje horen of de exacte geur van een bepaald wasmiddel onderscheiden...
Lees verder
Recensie

Boeken: alles over hooggevoeligheid

Van zelfhulpgidsen tot voorleesboeken: alles over hooggevoeligheid.
Lees verder
Recensie

Boeken: alles over hooggevoeligheid

Van zelfhulpgidsen tot voorleesboeken: alles over hooggevoeligheid.
Lees verder
Verhaal

Waarom houden we van parfums uit ons verleden?

Onze neus is rechtstreeks verbonden met een heel oude breinstructuur. Geuren kunnen daardoor sterke ...
Lees verder
Artikel

De geuren van je jeugd

Wie herinnert zich niet de eerste slok wijn en de schrik over die zure azijnachtige smaak? Brrr.
Lees verder
Artikel

Een kaartenhuis op heipalen

Onlangs vroeg mijn vader of ik misschien een modern boek kende, waarin wordt voortgeborduurd op het ...
Lees verder
Kort

Prijsgevoelige proefpersonen

Wie herinnert zich niet de eerste slok wijn en de schrik over die zure azijnachtige smaak? Brrr.
Lees verder
Artikel

Zelfvertrouwen en prestatie

Wie in zichzelf gelooft, zal succes hebben. Dit is in een notendop de filosofie die door een aartsop...
Lees verder
Artikel

Slimme robotjes

Ze kunnen voetballen, ze bouwen nestjes en ze nemen eenvoudige beslissingen. Robots vertellen ons ve...
Lees verder