De vraag

Ruik ik wel lekker uit mijn mond?

Ik heb een iets ander probleem. Ik vind dat sommige mensen vaak vies uit hun mond ruiken. En ik ben zelf bang om vies uit mijn mond te ruiken. Ik heb weleens aan de tandarts gevraagd of dat zo is, maar zij verzekerde mij dat ik fris rook. Toch ben ik daar altijd bang voor. Ik zie soms dat mensen hun hand voor hun mond doen als ze met mij praten. En vraag mij dan af, vinden ze dat ik niet lekker ruik, of zijn ze bang dat ze zelf niet lekker ruiken. Ik flos, gebruik ragers, poets een paar keer per dag, ook mijn tong.

Ik zal nooit tegen iemand zeggen dat ze niet lekker uit hun mond ruiken, dat lijkt mij zo beledigend. Anderen zullen het dus ook niet tegen mij zeggen. Hoe weet ik nu of dat zo is? En, is het misschien zo dat sommigen mij lekker vinden ruiken en anderen niet? En ook dat mensen waarvan ik vind dat ze niet lekker ruiken, dat anderen hen weer wel lekker vinden ruiken?

Het advies

Expert

Ad de Jongh

Angst en psychotrauma

Onaangename geur uit de mond, ook wel ‘halitose’ genoemd, is een lastig probleem. Uit onderzoek blijkt dat in geïndustrialiseerde landen 15% van de volwassenen er chronisch last van heeft. Mensen in de omgeving van een persoon met halitose vinden de vieze geur vervelend, waardoor ze die persoon maar liever uit de weg gaan. Maar ook de persoon die weet dat hij halitose heeft lijdt daaronder en voelt zich onzeker. Dit leidt tot aangepast gedrag, zoals het praten met de hand voor de mond om te voorkomen dat iemand de slechte adem ruikt. Halitose is dus om meerdere redenen een akelige en schaamtevolle aandoening en kan de kwaliteit van het leven behoorlijk negatief beïnvloeden.

Als je onzeker bent of je slechte adem hebt kan je dat door je tandarts laten onderzoeken. Maar je kunt je natuurlijk ook zelf door iemand laten ‘besnuffelen’. Zoek hiervoor een vertrouwd iemand uit, waarvan je zeker weet dat deze persoon eerlijk tegen je is en dan weet je in een keer zeker in welke mate je daadwerkelijk halitose hebt (of dat het misschien toch alleen maar tussen je oren zit).

Als inderdaad sprake is van halitose ligt de oorzaak daarvan meestal direct in de mond en zijn het bacteriën, die viesruikende gassen produceren, die de geur veroorzaken. Omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn (roken, chronische infecties van de bovenste luchtwegen, alcoholgebruik, matige mondhygiëne, te weinig speekselproductie, tandvleesontstekingen en allerlei combinaties daarvan) is het belangrijk dat de tandarts dit goed onderzoekt. Aan de hand van onder andere bacteriologisch onderzoek kan de precieze oorzaak worden vastgesteld. Meestal is er een goede behandeling mogelijk.

In jouw geval, begrijp ik, is het niet helemaal zeker of je last hebt van halitose of niet. Waarschijnlijk niet, maar je twijfelt sterk. Als nu blijkt dat de tandarts of een andere ‘snuffelaar’ niets kan vinden – en er in feite dus niets aan de hand is – en je blijft ondanks dat toch de angst houden, dat je een vervelende mondgeur hebt (en dat anderen je daardoor niet leuk of ‘vies’vinden), dan kan het zijn dat je last hebt van een denkbeeldige vieze ademgeur. Dit wordt ook wel halitofobie genoemd (een interessant onderwerp om in Psychologie Magazine eens uitgebreider aandacht aan te besteden). In dat geval beeld je je in dat je uit je mond stinkt, maar in feite ruikt je adem helemaal niet afwijkend. Ook deze angst is een probleem voor degenen die er last van hebben, want zij durven zich vaak niet in gezelschap te begeven en dit leidt al gauw tot sociaal isolement. Als blijkt dat je echt last hebt van zo’n halitofobie dan is het verstandig om contact te zoeken met een goede psycholoog. Maar voordat het zo ver is: eerst even de besnuffeltest.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

High van lekker eten

brein & emoties ‘Mmm, lekker, eten!’, denk je, als het tegen etenstijd loopt. Het pl...
Lees verder
Artikel

High van lekker eten

brein & emoties ‘Mmm, lekker, eten!’, denk je, als het tegen etenstijd loopt. Het pl...
Lees verder
Recensie

Boek van de maand: Dirk De Wachter

Veel mensen zijn ongelukkig, constateert de Belgische psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter in zi...
Lees verder
Recensie

Boek van de maand: Dirk De Wachter

Veel mensen zijn ongelukkig, constateert de Belgische psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter in zi...
Lees verder
Artikel

Zelfvertrouwen en prestatie

Wie in zichzelf gelooft, zal succes hebben. Dit is in een notendop de filosofie die door een aartsop...
Lees verder
Artikel

Wellust in het warenhuis

KOOPGEDRAG Bij het betreden van een warenhuis, stap je in een wereld van sensuele verleiding. In de ...
Lees verder
Artikel

Zo overwin je je angst

Zoek het gevaar juist op. Hoe moeilijk u het ook vindt: stel uzelf bloot aan het gevaar waar u zo ba...
Lees verder
Artikel

Nare herinnering is vatbaar voor manipulatie

Angstreacties in het brein zijn zo te beïnvloeden dat ze nog sterker worden, heeft neurowetensc...
Lees verder
Advies

Bang voor alles: ben ik een hopeloos geval?

Lees verder
Artikel

Omgaan met sociale angst

Van speechen op een feestje tot kritiek krijgen op het werk: het leven zit vol sociale situaties. Di...
Lees verder