Voor de meesten van ons is het heerlijk dat we eropuit kunnen deze zomer, maar voor sommige mensen brengt deze periode een ongemak mee waar je niet zo snel bij stilstaat: plasangst of, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, shy bladder syndrome. Zo’n 7 procent van de bevolking lijdt daaraan en kan niet goed plassen wanneer er mogelijk andere mensen in de buurt zijn.

Training Van angst naar lef
Training

Training Van angst naar lef

  • Leer hoe angst in je lichaam en brein werkt
  • Maak een persoonlijk stappenplan voor het overwinnen van angsten
  • Met technieken om paniekgevoelens weg te nemen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel: door de angst dat het niet lukt raken de blaasspieren gespannen, waardoor het ook daadwerkelijk niet lukt. En dat vergroot de angst bij volgende toiletbezoeken.

Zo kan het dus gebeuren dat je de hele weg naar je vakantiebestemming met buikpijn in de auto zit. Of, in ernstiger gevallen, om die reden helemaal niet naar een camping, restaurant of bioscoop wilt, en ook niet met het vliegtuig of de trein kunt reizen. Genieten van een sociaal leven buitenshuis is dan heel lastig.

Volgens de International Paruresis Association, een non-profitorganisatie die zich richt op educatie over en het behandelen van plasangst (paruresis), gaat het om een sociale angststoornis. De angst treedt immers alleen op in nabijheid van anderen en de schaamte komt voort uit het idee dat zij je bijvoorbeeld zouden kunnen horen.

Het is niet altijd duidelijk waar de angst vandaan komt, maar het kan veroorzaakt worden door een nare toiletgerelateerde ervaring. Wanneer het bijvoorbeeld een keer niet lukt om in het ziekenhuis in een bekertje te plassen, kan dat schaamte en angst veroorzaken.

Ook vroege nare ervaringen, bijvoorbeeld als kind door je ouders gedwongen worden op een potje te blijven zitten bij een zindelijkheidstraining, kunnen angst veroorzaken.

Verlegen blaas? Dit helpt:

Leid jezelf af. Bijvoorbeeld door muziek luisteren, tafels opsommen of de tegeltjes op de muur van het toilet tellen. Dat kan wat spanning weghalen en zo voorkomen dat de blaas op slot gaat.

Houd je adem in. Dat zou het kooldioxidegehalte in je bloed verhogen, waardoor de urinewegen zich ontspannen.

Blijf het proberen. Het is belangrijk openbare toiletten niet te vermijden, want net als bij andere sociale angsten maakt dat het probleem vaak alleen maar erger. Stapsgewijze exposure kan helpen de angst te verkleinen. Als bepaalde plekken nog te lastig zijn, kun je beginnen bij wc’s die je wél aankunt (bijvoorbeeld bij een goede vriend thuis), en vanaf daar langzaam opbouwen.

Zoek hulp. Werken deze tips niet? Dan is het verstandig om via je huisarts professionele hulp in te schakelen. Cognitieve gedragstherapie, waarbij je onder begeleiding van een psycholoog aan gedachten en gedrag werkt, is vaak effectief bij sociale angst. Ook kan het helpen om de juiste ontspanningstechnieken aan te leren.