VIER TIPS Is uw kind te dik? Dan zou het weleens kunnen helpen als ú daarvoor in behandeling gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Gent. Onder begeleiding van een klinisch psycholoog en een voedingsdeskundige sleutelden ouders zes weken lang aan hun opvoedingsvaardigheden. Resultaat: aanzienlijk dunnere kinderen. De belangrijkste tips van onderzoeksleiders Caroline Braet en Ellen Moens:

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

1 Wees geïnteresseerd in je kind. Weet wat het doet en ook waar het is: op het speelplein of in de snackbar?

2 Bepaal regels voor het hele gezin. Geen frisdrank, maar water bij het eten, alleen chips op zaterdag en snoepjes pak je niet zelf.

3 Wees consequent. Als een kind steeds na veel zeuren zijn zin krijgt, leert het dat zeuren loont. Zorg dus dat regels echt regels zijn – uiteindelijk houden kinderen wel van die structuur.

4 Creëer een goede sfeer. Als een kind moet afvallen, hangt er vaak een negatieve sfeer in het gezin. Niks mag meer en het kind zeurt. Verander die sfeer door aandacht te geven en samen leuke dingen te doen.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Braet: ‘Als u dit nogal standaard opvoedingsvaardigheden vindt, dan heeft u gelijk. Zwaarlijvige kinderen blijken lastiger te zijn dan gemiddeld, ze luisteren minder en daarom zijn

deze vaardigheden juist in dit soort gezinnen het hardst nodig.’ (PvdL)