Een hulp die ‘s nachts blijft slapen om de ouders te ontzien, ritme aan te brengen in het gezin en ervoor te zorgen dat de baby sneller doorslaapt. Dat klinkt heerlijk. En heel vertrouwd. Ervaring is immers de beste leermeester.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Hechtingsproces
De enige reden om het niet te doen is misschien een emotionele: kun je het aan om ’s nachts de zorg voor je pasgeboren kind aan een ander over te laten? Wíl je dat? Als het antwoord ja is, hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de vraag of het kindje zich wel voldoende aan je kan hechten. Volgens de experts beslaat de hechtingsperiode in z’n totaliteit 18 maanden. En wat zijn een paar weken mét de superkraamhulp op 1,5 jaar? Goed, in sommige gevallen blijft ze misschien iets langer. Bij huilbaby’s bijvoorbeeld of baby’s die maar niet in een bepaald ritme willen komen. Maar máánden zal het niet gauw worden. Daarvoor is de service (vanaf €200,- per nacht) voor veel mensen te duur.

Signalen
Voor een goede hechting is het belangrijk dat de ouders hun zorg afstemmen op de behoeften van het kind. Reageren op de signalen. Is het een jengelhuil of een hongerhuil? Nog even wachten met naar de kleine toegaan of toch meteen paraat staan? Dat staat los van de periode waarin je al dan niet hulp krijgt van de maternity nurse.

LEES OOK ONZE KLASSIEKER: WAAROM EEN GOEDE HECHTING BELANGRIJK IS

Zwart gat
Toch benadrukt ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers (gespecialiseerd in hechtingsprocessen) dat er nog heel veel dingen onduidelijk zijn. ‘Wat er ‘s nachts daadwerkelijk met het kindje gebeurt tijdens de verschillende interacties, nachtvoedingen en het al dan niet samen slapen en wat voor effect dat heeft op de gezondheid en de ontwikkeling van de baby is letterlijk en figuurlijk nog een zwart gat,’ zegt ze. Zo bestaat er mogelijk een verband tussen hoe vaak een baby de eerste 6 maanden komt en de mate van hechting aan de ouders op zijn eerste verjaardag. En ook de slaapplek (bij de ouders, in de eigen kamer of bij de hulp) lijkt invloed te hebben op hoe baby’s zich overdag voelen en gedragen. Harde conclusies durft ze er niet aan te verbinden, daarvoor is extra onderzoek nodig. Maar wat het voor je kindje en jullie hechting betekent als je een nachtkraamhulp inhuurt, kan dus ook niet met zekerheid gezegd worden. Roseriet ziet 3 mogelijke scenario’s:

1. Negatief effect (als er ’s nachts niet sensitief wordt gereageerd door de hulp)
2. Geen effect (als het inderdaad maar om enkele weken gaat)
3. Positief effect (uitgeruste ouders kunnen immers betere zorg bieden)

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

WAT IS JOUW HECHTINGSSTIJL? DOE DE TEST

Signalen
Mocht je nog twijfelen of je ook zo’n superkraamhulp in huis wilt nemen die eerste weken, onthou dan dat baby’s sowieso nog geen dag-en-nacht-ritme hebben. En dat de ene baby al heel snel doorslaapt terwijl de ander na een jaar nog steeds een paar keer per nacht komt. Dus als de superkraamhulp (of jijzelf) de baby niét razendsnel in het gareel heeft gekregen, is er nog altijd geen man overboord. Blijf ‘s nachts gewoon zoveel mogelijk op de signalen van de baby reageren en dan komt alles goed.

Bron: NRC.