Ook dít zijn symptomen van dementie

Mensen worden niet van de ene op de andere dag dement. Er gaat een periode aan vooraf waarin de symptomen toenemen, zoals de bekende vergeetachtigheid. Recente onderzoeken voegen daar deze vroege verklikkers aan toe: Een trager tempo. Franse onderzoekers stelden met behulp van PET-scans een verband vast tussen de loopsnelheid van ouderen en de hoeveelheid

Mensen worden niet van de ene op de andere dag dement. Er gaat een periode aan vooraf waarin de symptomen toenemen, zoals de bekende vergeetachtigheid. Recente onderzoeken voegen daar deze vroege verklikkers aan toe:

cijfer 1Een trager tempo. Franse onderzoekers stelden met behulp van PET-scans een verband vast tussen de loopsnelheid van ouderen en de hoeveelheid eiwitplaques in hun brein. Van deze plaques wordt al langer vermoed dat ze alzheimer veroorzaken.

 

cijfer 2Een afnemend reukvermogen. Amerikaanse onderzoekers volgden ruim veertienhonderd niet-demente ouderen drie tot vijf jaar en lieten hen in die tijd geregeld geuren identificeren. Deelnemers van wie de scores achteruitgingen, kregen in deze periode vaker een alzheimer-diagnose.

 

cijfer 3Een ander gevoel voor humor. Britse onderzoekers ondervroegen de naasten van bijna vijftig dementiepatiënten en constateerden dat veel patiënten al een ander gevoel voor humor kregen vóórdat de bekende dementiesymptomen de kop opstaken. Plezier in satire en absurdisme hadden plaatsgemaakt voor een meer kinderlijke lachlust. Bij mensen met frontotemporale dementie was de verandering het opvallendst; zij waren gaan lachen om dingen die anderen niet grappig of zelfs pijnlijk vinden, zoals een partner die zich in de vingers snijdt of nieuws over natuurrampen.

Relationship of regional ß-amyloid to gait speed, American Academy of Neurology, januari 2016 / Association between olfactory dysfunction and amnestic mild cognitive impairment and Alzheimer (…), Jama Neurology, januari 2016 / Altered sense of humor in dementia, Journal of Alzheimer’s Disease, september 2015

 

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Gezellig dagje met een dementerende

Hoe maak je een bezoek aan een dementerende oudere voor beide partijen fijn? Een paar tips uit het r...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Artikel

Minder koolhydraten, minder alzheimer? Even checken

Lees verder
Verhaal

Woonwijk voor ouderen met dementie: Net als thuis

Lees verder
Kort

Dement door bloedgroep AB

Lees verder
Artikel

Mantelzorg: hoe hou je het vol?

Lees verder
Artikel

Alzheimer, Asperger en andere psychopioniers

Lees verder
Artikel

Alzheimer blijkt voorspelbaar

Lees verder