Vet maakt blij. De Belgische onderzoeker Lukas van Oudenhove heeft het nu officieel vastgesteld. Hij legde proefpersonen in een hersenscanner en liet hen een halfuur luisteren naar verdrietige muziek. Dat activeerde bij alle deelnemers de hersengebieden die negatieve emoties verwerken. Vervolgens kreeg de ene helft van de proefpersonen via een maagsonde een vetzuuroplossing toegediend, en de andere helft een calorievrije zoutoplossing.

Het resultaat: bij de ‘vetgroep’ werd de activiteit die duidde op negatieve emoties veel sneller minder dan bij de ‘zoutgroep’. Zélfs als we vet niet zien en proeven, gaan we ons er dus beter door voelen – wat nog maar eens de krachtige werking van een vette hap onderstreept.

Betekent dat ook dat lijnen minder blij maakt? ‘Bij lijnen spelen meerdere voedingsstoffen een rol, niet alleen vetten,’ zegt Van Oudenhove desgevraagd. ‘Bovendien was dit een experiment bij mensen met een normaal gewicht. Of mensen met overgewicht op dezelfde manier reageren, ga ik nu onderzoeken.’

Fatty acid-induced gut-brain signaling attenuates neural and behavioral effects of sad emotion in humans, The Journal of Clinical Investigation, augustus 2011