In het voorjaar van 2011 deed ik een experiment: ik liet mijn leven twee dagen lang bepalen door het toeval. Op het station nam ik de eerste de beste trein en bleef zitten tot de eindhalte. Onderweg twitterde ik dat ik graag met iemand wilde lunchen en wachtte af wie er reageerde. In een supermarkt volgde ik wildvreemden en kocht precies hetzelfde als zij. In een restaurant vroeg ik aan de serveerster om een keuze voor me te maken. Ik vond het twee geweldige dagen waarin ik helemaal loskwam uit de alledaagse routine. Maar toen ik er enthousiast over vertelde, zeiden veel mensen dat ze zich niets ergers konden voorstellen dan twee dagen lang van de ene verrassing in de andere te vallen. Ik haat verrassingen, zei een vriendin.

Herinner-dingen

Als je mensen vraagt wat ze liever hebben: dat de dingen gaan zoals ze gepland zijn of onverwachte gebeurtenissen, zullen de meesten kiezen voor de vertrouwde gang van zaken. Omdat die ons de minste energie kost: dingen die we routinematig doen, kosten minder aandacht en dus minder moeite.

Maar in de praktijk zijn we meteen alert als er iets afwijkends gebeurt, zo blijkt uit onderzoek. Gebeurtenissen die de dagelijkse routine doorbreken – een lunch met een wildvreemde, een winkelmandje met onverwachte boodschappen, een gerecht vol nieuwe smaken – trekken onze aandacht en blijven beter hangen in ons geheugen.

Log in om verder te lezen.
[/wpgpremiumcontent]