Nachtdienst slecht voor IQ kind

werk Bent u een werkende moeder? Geef dan niet toe aan die goedbetaalde nachtdiensten! Uit onderzoek van de Columbia University in de Verenigde Staten is namelijk een verband gebleken tussen de intellectuele ontwikkeling van jonge kinderen en het werkrooster van hun moeder. Wanneer moeders op ongewone tijden werken, zoals ’s avonds en ’s nachts, blijken […]

werk

Bent u een werkende moeder? Geef dan niet toe aan die goedbetaalde nachtdiensten! Uit onderzoek van de Columbia University in de Verenigde Staten is namelijk een verband gebleken tussen de intellectuele ontwikkeling van jonge kinderen en het werkrooster van hun moeder.

Wanneer moeders op ongewone tijden werken, zoals ’s avonds en ’s nachts, blijken hun kinderen minder goed te presteren op taal- en denktaken. De mentale ontwikkeling van het kind hangt zelfs sterker samen met het werkrooster van de moeder dan met haar IQ of opleidingsniveau. Vooral als het bijzondere werkrooster al in het eerste levensjaar van het kind geldt, is dit effect sterk.

Hoe dit komt? Uit eerder onderzoek is gebleken dat buitengewone werktijden in elk geval op de moeder zelf negatieve effecten hebben. Mensen die avond- en nachtdiensten draaien, hebben te kampen met slapeloosheid, vermoeidheid en spijsverteringsstoornissen. Dit kan ook zijn weerslag hebben op de kinderen. Ook gaan kinderen met onregelmatig werkende moeders meestal niet naar een kinderdagverblijf, omdat die in de regel alleen op traditionele werktijden geopend zijn. En in een kinderdagverblijf doen kinderen al veel schoolse vaardigheden op – een kans die kinderen met onregelmatig werkende moeders missen.

Child Development, januari/februari 2005

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Aanleg gaat voor opvoeding

Hoeveel invloed heeft opvoeding op de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind? Voor ouders is dit ...

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Interview

Kind uit huis geplaatst: ‘We ontnamen hem zijn veilige plek’ 

Lees verder
Test

Wat is je opvoedstijl?

Lees verder
Artikel

’t Zal je kind maar wezen

Lees verder
Artikel

Vooroordelen niet verspreid op schoolplein

Lees verder
Verhaal

Welke opvoedstijl werkt het beste?

Lees verder
Advies

Mijn zoon van vijf heeft veel angstige gedachten

Lees verder