Latrelatie

Rob Monster (54) en Juul Iedema (54) hebben 12 jaar een latrelatie. Zij komt uit een huwelijk van 24 jaar, tot ze weduwe werd. Hij heeft relaties gehad, maar nooit samengewoond.

Juul: ‘Het latten is Robs keuze. Het enige samenwonen dat hij kent, is als kind met zijn ouders, en daar vond ’ie geen moer aan. Ik zag het als een afwijzing. Hoezo wil je niet bij me zijn? Je bent toch gek op me? Hoe echt is onze relatie dan? Mijn toekomstidee was: je ontmoet je liefde en daar kruip je de rest van je leven bij. Inmiddels heb ik vrede met de situatie, maar het duurde een jaar of tien voordat ik snapte hoe het werkte; praktisch en emotioneel. We zagen elkaar de eerste jaren alleen in de weekenden, dus op zaterdag chagrijnig op de bank hangen was geen optie. De druk het leuk te moeten hebben kostte mij energie. Toch is dat ‘je best doen’ tegelijkertijd ook de kracht van latten. Mijn vriendinnen zeggen soms: “Dit wil ik ook! Kerels kunnen zo zeiken.” Ik vind het fijn om baas in eigen huis te zijn. Maar ruziemaken in een latrelatie maakt me onzeker. “Ga toch weg” roepen is meteen gevaarlijk, want: houdt hij genoeg van me om terug te komen?’

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Rob: ‘“We kennen elkaar net, maar natuurlijk gaan we samenwonen,” zei ze tegen haar vriendin aan wie ze me zojuist had voorgesteld. Eenmaal thuis vroeg ik: “Vind je dat vanzelfsprekend Juul? Ik niet, hoor.” Dat vond ze niet leuk. Ik ben graag onder de mensen, maar trek me ook graag terug. Lekker alleen, wel zo veilig. Samenwonen vind ik eng, want voor mij is dat een sprong in het onbekende. Ik ben allergisch voor bemoeienis, en samen in een huis – hoe intens veel je ook van iemand houdt – loop je het risico op je vingers te worden gekeken. Ik zoek graag de uitdaging een relatie intiem close te houden. Ik verras Juul nu vaker met een cadeautje dan als ik haar elke dag zou zien. Ik heb een overlevingsvoorraadje aan kleding bij haar liggen, dus met een sneeuwstorm op zondagavond blijf ik graag een nachtje langer. Soms is motregen ook voldoende. Latten betekent vrijheid. Als we een conflict hebben, kan ik me afzonderen. Goed voor het behoud van je relatie.’

Latrelatie: living apart togheter
Niet katten, lekker latten
In Nederland hebben naar schatting 700.000 mensen een latrelatie. Uit een kleinschalig onderzoek van het Nidi bleek dat overgrote deel van de jonge latters (tot 34 jaar) van plan is op den duur te gaan samenwonen. Van de groep vanaf 50 jaar wil het merendeel de huishoudens graag gescheiden houden. De jonge groep gaf verder aan wel een sterke emotionele band te hebben met hun partner, maar dat liefde en persoonlijke tevredenheid voorop stond en niet ‘bij elkaar blijven door dik en dun’. Bij de oudere latters had een pijnlijke breuk in het verleden er vaak voor gezorgd dat ze nu wat losser en minder toekomstgericht in hun relatie stonden.

Latten past goed bij mensen die sterk hechten aan hun vrijheid en graag hun eigen ding willen doen. Het scheelt een hoop geruzie over zaken als het huishouden en geld. Ook blijkt aan uit een internationaal onderzoek dat latters meer passie ervaren en vaker romantische fantasieën over elkaar hebben, dan samenwoners. Bovendien doen ze meer leuke dingen met elkaar en zien ze hun relatie minder vaak als een sleur.

Log in om verder te lezen.