Extreme sporters: ‘Misschien sla ik een beetje door’

  • 1220 woorden
  • leestijd is 7 minuten
  • Foto: linelle deunk
Waar anderen een paar keer per week een uurtje hardlopen, leggen zij honderden kilometers af door de bergen, de jungle en de woestijn. Vier extreme sporters over afzien, obsessie en mentale kracht.

‘Zo’n strikt trainingsschema geeft me rust’

Ruben van Zeijl (34)
Is fulltime fondsenwerver
Traint 15-20 uur per week voor Ironman-triatlons

‘Fietsen en hardlopen deed ik al jaren. Ik zocht naar een nieuwe uitdaging en kwam uit bij zwemmen. Voor ik het wist had ik me opgegeven voor de meest extreme combinatie van die sporten, de Ironman: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer rennen. Heel 2015 draaide erom, want als ik ergens voor ga moet alles wijken. Ik ben nou eenmaal een prestatiemannetje, ook in mijn werk trouwens. Ik leg de lat steeds hoger.
Misschien sloeg ik wel een beetje door. Ik dronk geen druppel alcohol meer, terwijl één biertje best kan. Vet en suiker meed ik. De ene dag rende ik tweeënhalf uur rondjes rond een voetbalveld, de andere zat ik acht uur op de racefiets. Trainen bleek een medicijn tegen twijfel en chagrijn. En ik had geen keuzestress meer over hoe ik een avond of weekend zou indelen, want alles ligt vast. Zo’n strikt trainingsschema maakt me rustig; wel fijn voor iemand met ADHD-kantjes.
Trainen voor een Ironman kost veel tijd, je moet creatief zijn. Als mijn vrouw op zondagochtend naar haar familie gaat volg ik

Log in om verder te lezen.
auteur

Resi Lankester

Elk mens heeft een verhaal. En ik wil al die bijzondere verhalen heel graag horen en zo mooi mogelijk opschrijven. Daarnaast ben ik benieuwd naar het waarom achter ons gedrag. Waarom doen we wat we doen en willen we wat we willen? Wat drijft ons?

» profiel van Resi Lankester

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Sporters worden vrolijker oud

Lees verder
Test

Hoe goed is de band met je moeder?

Lees verder
Artikel

Bloempje, bijtje, mensje

Lees verder
Kort

Wat kost die bal?

Lees verder
Artikel

Links- of rechtsbenig

Lees verder
Kort

Boompje klimmen voor een beter resultaat

Lees verder
Artikel

Te lui om te sporten? Het zijn de genen!

Lees verder
Artikel

Zo kom je mooier op de foto

Lees verder