‘Zo’n strikt trainingsschema geeft me rust’

Ruben van Zeijl (34)
Is fulltime fondsenwerver
Traint 15-20 uur per week voor Ironman-triatlons

‘Fietsen en hardlopen deed ik al jaren. Ik zocht naar een nieuwe uitdaging en kwam uit bij zwemmen. Voor ik het wist had ik me opgegeven voor de meest extreme combinatie van die sporten, de Ironman: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer rennen. Heel 2015 draaide erom, want als ik ergens voor ga moet alles wijken. Ik ben nou eenmaal een prestatiemannetje, ook in mijn werk trouwens. Ik leg de lat steeds hoger.

Misschien sloeg ik wel een beetje door. Ik dronk geen druppel alcohol meer, terwijl één biertje best kan. Vet en suiker meed ik. De ene dag rende ik tweeënhalf uur rondjes rond een voetbalveld, de andere zat ik acht uur op de racefiets. Trainen bleek een medicijn tegen twijfel en chagrijn. En ik had geen keuzestress meer over hoe ik een avond of weekend zou indelen, want alles ligt vast. Zo’n strikt trainingsschema maakt me rustig; wel fijn voor iemand met ADHD-kantjes.

Trainen voor een Ironman kost veel tijd, je moet creatief zijn. Als mijn vrouw op zondagochtend naar haar familie gaat volg ik op de fiets. Zo heb ik er voor de koffie al 130 kilometer op zitten. Je neemt het te serieus, zeggen sommige mensen. Maar dankzij die trainingen kan ik nu wel met trots terugkijken op een WK, vier halve Ironmans én een hele binnen anderhalf jaar.

Het smaakt naar meer. Maar dit voorjaar is onze dochter geboren en daarom doe ik voorlopig een stap terug. Harder trainen, tot 30 uur per week, is nu niet haalbaar.

Toen ik ooit over de Ironman hoorde, dacht ik: dat is een onmenselijke prestatie. Nu ben ik zelf een “ijzeren man”. Dat ik steeds een stap verder kom is alle opoffering waard.’

Log in om verder te lezen.