Milieubewust door denkfout?

Stel, u bent een zeevisser. Het soort vis dat u vangt loopt door overbevissing terug, maar als u samen met de duizend andere vissers die dezelfde vis vangen zou besluiten om de vangst te beperken, dan zou de visstand zich kunnen handhaven. Dit zou u echter wel geld kosten, terwijl niemand precies controleert hoeveel u vangt. Als u veel vangt, kunt u de vis gemakkelijk op verschillende markten afzetten. U praat niet met andere vissers over de hoeveelheid vis die u vangt. Het is echt een zaak van uzelf. Wat vindt u dat u zou moeten doen? En welke beslissing zou op de lange termijn in uw voordeel uitpakken?

Het antwoord op de eerste vraag is duidelijk. De vangstbeperking is moreel superieur. Uit de experimenten van de Amerikaanse psycholoog Jonathan Baron blijkt echter dat bijna de helft van de proefpersonen voor deze optie kiest, omdat zij denken dat dit op de lange termijn in hun eigen voordeel is. Dit is echter volgens Baron een illusie. De ontwikkeling van de visstand is afhankelijk van de gezamenlijke actie van alle vissers, maar de bijdrage van een enkel individu is te klein om daadwerkelijk iets aan de situatie te veranderen. Voor de visser zelf heeft het dus alleen maar voordelen om de vangstbeperking te ontduiken.

Het geval van de visser is exemplarisch voor veel dilemma’s rond het milieu. We kunnen ons milieubewust gedragen met het oog op de kinderen van onze kinderen, maar tegelijkertijd is duidelijk dat het gedrag van een enkeling er feitelijk niets toe doet.

Als mensen zich ondanks dit besef toch dingen ontzeggen met het oog op het milieu, is er veel voor te zeggen om dit extra hoog aan te slaan. En omdat zo velen hiertoe bereid blijken, verandert er wel degelijk iets.

(Psychological Science, vol. 8, pag. 330-335, 1997)

De macht van de waarnemer

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Klimaat-coping

Steeds meer mensen voelen een knagende twijfel bij hun klimaatonvriendelijke gewoonten zoals vlees e...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Leren door te spelen, broers en zussen die elkaar de tent uitvechten en de noodzaak van een toegewij...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Lees verder
Column

Hoe maak je mensen ‘verschillig’?

Lees verder
Interview

Alles voor het ideaal

Lees verder
Kort

Milieuvriendelijk en toch mannelijk

Lees verder
Artikel

Ieder zijn natuur

Lees verder
Artikel

Ademnood/DE GEVOLGEN VAN LUCHTVERVUILING

Lees verder