1. Je beseft dat het echt anders moet

Als dit boek één ding duidelijk maakt, dan is het dat onze op groei gerichte economie het leven op aarde al snel onmogelijk zal maken.

Dat is geen kwestie van doemdenken, maar van het doorrekenen van de milieuschade die we met z’n allen veroorzaken. Willen we het tij keren, dan moeten we kijken naar de consequenties van ons gedrag op de lange termijn.

2. Het vergroot je empathie

Maak in gedachten een tijdreis om je meer verbonden te voelen met toekomstige generaties. Sluit je ogen en denk aan je (klein)kind op zijn of haar negentigste verjaardag in de tweeëntwintigste eeuw.

Hoe is het leven voor hem of haar? Is er nog schone lucht, water of voedsel? Hoe voorkom je dat de generaties na jou opgezadeld zitten met een onleefbare planeet?

3. Het helpt klimaatsceptici op andere gedachten te brengen

Tegen iedereen die roept dat het wel meevalt of dat er in de toekomst heus slimme oplossingen worden bedacht, biedt dit boek een overtuigend weerwoord, zoals: ‘De gletsjers die nu smelten, groeien nooit meer aan.’

Hoopvol is dat ook dat ontwerpers klimaatontkenners wakker willen schudden middels augmented of virtual reality: neem een kijkje in een wereld die zes graden warmer is, adem de vervuilde lucht uit 2034 in of zwem door het levenloze koraalgebied uit 2100. Dit soort virtuele ervaringen maken mensen milieubewuster.

Roman Krznaric, De goede voorouder. Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld, Ten Have, € 22,99