Met minder druk juist beter presteren

Heb je een leidinggevende die is gericht op goede teamprestaties? Dat klinkt veelbelovend, maar met een manager die is gericht op het leren van nieuwe vaardigheden presteert een team uiteindelijk beter. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers nadat ze twee soorten teams hadden onderzocht: teams die onder leiding van hun baas nieuwe taken moesten leren uitvoeren, en […]

Heb je een leidinggevende die is gericht op goede teamprestaties? Dat klinkt veelbelovend, maar met een manager die is gericht op het leren van nieuwe vaardigheden presteert een team uiteindelijk beter. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers nadat ze twee soorten teams hadden onderzocht: teams die onder leiding van hun baas nieuwe taken moesten leren uitvoeren, en teams waarvan de baas meer gericht was op goede prestaties van de hele groep.

In het experiment moesten alle groepen een computerspel doen. Teams met managers die zich richtten op nieuwe vaardigheden, scoorden het hoogst in het spel. Zulke bazen hechten waarschijnlijk veel waarde aan de ontwikkeling van medewerkers; ze vinden het belangrijk dat hun teamleden nieuwe dingen uitproberen, en stimuleren hen om te leren van hun fouten. Dat type leidinggevende legt ook minder druk op mensen om te presteren, waardoor ze zich kunnen richten op hun ontwikkeling.

De individuele groei van medewerkers is dus cruciaal: uiteindelijk profiteert de hele groep daarvan, met betere prestaties tot gevolg.
Bij de bazen die zich richtten op prestaties was minder tijd voor individuele groei. De onderzoekers denken dat deze teams daardoor slechter scoorden in het spel.

Bron: An exploration of the interactive effects of leader trait goal orientation and goal content in teams, The Leadership Quarterly, februari 2016
auteur

Martje Doeve

» profiel van Martje Doeve

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Miskende jongste

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: Altijd bang om door de mand te vallen

Lees verder
Advies

Ik zie op tegen gesprekjes in het openbaar

Lees verder
Artikel

Beloning leidt af van prestatie

Lees verder
Interview

Pubers met een burn-out

Lees verder
Test

Wat zijn je behoeften op het werk?

Lees verder
Kort

Vaste werkindeling soms fijner

Lees verder