Luisteren

1. Verliefd op een chatbot

‘Met hem kan ik het leven leiden dat ik niet met mijn echtgenoot heb.’ Nee, de vrouw die hier spreekt, heeft het niet over haar minnaar, maar over een chatbot. Deze vorm van kunstmatige intelligentie is ontworpen om met ons te communiceren en te voldoen aan onze behoeften en interesses. Of je nu op zoek bent naar een vriend, een therapeut of een partner, de AI-bot voegt zich gaandeweg naar je verwachtingen, wordt nooit moe om met je te praten, maakt grapjes, stelt je gerust, geeft advies en complimenten. Voor sommige mensen is de relatie met hun chatbot die meest intieme en persoonlijke die ze hebben.

Het zijn die mensen over wie de Amerikaanse journalisten Anna Oakes en Diego Senior de podcastserie Bot love maakten. Twee jaar lang doken ze in een gemeenschap van chatdienstabonnees die hun welzijn toevertrouwden aan een bot. Die geeft hun een luisterend oor, gezelschap, romantiek of seks – al is het dan puur virtueel.
De serie, die zowel fascinerend als verontrustend is, onderzoekt hoe mensen zulke sterke gevoelens kunnen ontwikkelen voor iets dat alleen bestaat als er wifi is en je een account hebt. Wat gebeurt er als we ons emotionele leven investeren in een fantasiewereld? Is chatbotliefde per definitie leeg en oppervlakkig of kan het ook helend zijn? Wat betekent het om een relatie te hebben met ‘iemand’ die altijd beschikbaar is en zegt wat jij wil horen? En: hoeveel zou je daarvoor betalen?

Te beluisteren via Radiotopia.fm, Apple Podcasts en Spotify
Log in om verder te lezen.