Lekker eng

Vrijwillig kwellen we onszelf met zenuw­slopende films en angstaanjagende boeken. Waar komt die gekke liefde voor griezelen toch vandaan?

Woest hakt de doorgedraaide Jack Nicholson met zijn bijl op de houten deur waarachter zijn wanhopig krijsende echtgenote zich voor hem verschuilt. De splinters vliegen in het rond. Als de deur het even later begeeft, steekt Nicholson zijn hoofd door het gat en zegt met een maniakale grijns: ‘Heeeere’s Johnny.’

Wie kent hem niet, deze bloedstollende scène in het spookhotel uit Stanley Kubricks The shining? De film staat niet voor niets op de meeste ‘engste film ooit’-lijstjes. Af en toe glurend vanachter een kussen is het net te doen, maar zelfs dan bezorgt de film ons slapeloze nachten en de neiging om voor het slapengaan onder het bed te kijken. En toch blijven we tot het einde zitten.

Het is een raadsel waarom we onszelf kwellen met zenuwslopende films en angstaanjagende boeken. Volgens psychologen leven mensen namelijk volgens het hedonistische principe: we zijn continu op zoek naar plezierige ervaringen en proberen nare dingen zo veel mogelijk te vermijden.

Waarom gaan we dan vrijwillig urenlang zitten nagelbijten? Vijf verklaringen:

…vanwege de goede afloop

‘In een thriller zit een hoofdpersoon die je aardig vindt en met wie je meeleeft,’ zegt onderzoeker Silvia Knobloch-Westerwick, die verbonden is aan Ohio State

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Rennend naar het examen

Veel leerstof te verstouwen? Ga direct na het stampen hardlopen.

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Stoere jongens

Lees verder
Artikel

De psychologie achter extreme sporten

Lees verder
Artikel

Mooier dan de rest

Lees verder
Artikel

Let’s dance!

Lees verder
Artikel

Bloempje, bijtje, mensje

Lees verder
Artikel

Pubers: alleen sporten met helm op!

Lees verder