Sophie en Filemon zijn na 11 jaar weer terug als tv-duo. In ‘De Psycho Show’ bespreken de presentatoren weetjes en nieuwe inzichten op het gebied van psychologie. Ook doet Filemon experimenten en zal hij de confrontatie aangaan met zijn eigen angsten. Wekelijks bespreekt hij met Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine, opvallende nieuwsberichten, actuele thema’s en tv-fragmenten die hem zijn opgevallen.

Deze psychiater heeft een dwangstoornis: ‘Een voordeel in mijn werk’

Deze psychiater heeft een dwangstoornis: ‘Een voordeel in mijn werk’

Psychiater Menno Oosterhoff behandelt mensen met een dwangstoornis. Zelf heeft hij ook ‘dwang’, ...

Lees verder

Deze week is de vierde aflevering op tv. Daarin wordt er aandacht besteed aan HOCD. Dat is een dwangstoornis waarbij iemand obsessief twijfelt over zijn of haar geaardheid. Psychiater Menno Oosterhoff is hiervoor te gast in de studio. Hij behandelt mensen met dwang en is zelf ook OCD-er. Daarnaast schuiven er twee mensen aan die een Elektroconvulsietherapie zijn ondergaan. Dit is een inmiddels bewezen therapie bij zware depressies. Interesse gewekt? Kijk dan woensdagavond 25 september om 20:25 uur ‘De Psycho Show’ bij BNNVARA op NPO 3.

Eerder in ‘De Psycho Show’

In de derde aflevering van ‘De Psycho Show’ sprak Sophie twee mensen die lijden aan misofonie. Zij ergeren zich extreem aan meestal menselijke geluiden, zoals slikken, kauwen en ademen. Daarnaast was er aandacht voor het Alice in Wonderland-syndroom. Met deze aandoening krijgen mensen aanvallen waarbij ze hun omgeving of zichzelf vervormd zien. Ook legde hoofdredacteur Sterre van Leer uit waarom mannen massaal aan de baard gaan en of dit ze eigenlijk wel aantrekkelijker maakt. Benieuwd? Kijk hier de aflevering terug.

In de tweede uitzending van ‘De Psycho Show’ ging het onder meer over de aandoening BIID. Dit is een aandoening waarbij je het overtuigende gevoel hebt dat een deel van je lijf helemaal niet bij je lichaam hoort. Hoe ga je hiermee om? Maar ook: waarom klikken we liever op beelden van afgehakte handen dan beelden van lammetjes in de lente?

Filemon en Sophie duiken in menselijke psyche: ‘We hebben allemaal wel iets’

Filemon en Sophie duiken in menselijke psyche: ‘We hebben allemaal wel iets’

Welke invloed hebben de seizoenen op je gemoed? Met welke overtuigingstrucs krijg je salarisverhogin...

Lees verder

Filemon overwon in deze aflevering zijn schaamte en kwam uit voor zijn grootste angst. Wil je de antwoorden weten op al deze vragen? Kijk dan de tweede aflevering van ‘De Psycho Show’ hier terug.

Vanaf 4 september elke woensdag om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3. Psychologie Magazine-hoofdredacteur Sterre van Leer is deskundige in het programma.