Je baas kan beter een schoft zijn, dan onvoorspelbaar

Is je baas altijd onredelijk en onaardig? Dan ben je nog steeds beter af dan mensen die onder een ongeleid projectiel werken.

Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Een baas die constant – en daardoor voorspelbaar – onaardig is, veroorzaakt minder stress bij werknemers dan een onberekenbare manager.

Online training

Stress de baas

  • Vind balans tussen veerkracht en draaglast
  • Stel prioriteiten en leer 'nee' zeggen
  • Functioneer optimaal met een gezonde dosis stress

bekijk de training
Nu maar
€57,50

‘Je zou je moeten schamen’
In een laboratoriumonderzoek kregen 160 studenten een simpel taakje: het plakken van prijsstickers. Zij dachten feedback te krijgen van medestudenten op hun geleverde prestatie.
De proefpersonen werden na afloop in drie groepen verdeeld: een groep kreeg eerlijke feedback, een groep werd continu onredelijk toegesproken met zinnen als: ‘Je zou je moeten schamen’, of: ‘Het is echt niet leuk om met iemand te werken die zo ongemotiveerd is als jij.’ De laatste groep studenten kreeg afwisselend een rechtvaardige en een onrechtvaardige behandeling.
Uit hartslagmetingen bleek dat degenen die niet wisten wat ze konden verwachten veel gestrester waren dan de studenten die altijd slecht behandeld werden.

Emotionele uitputting
Deze bevindingen werden bevestigd in een veldonderzoek. Drie weken lang keken de onderzoekers naar werknemers en hun bazen in verschillende sectoren. Mensen met wispelturige bazen waren vatbaarder voor stress, meer ontevreden over hun baan en leden vaker onder emotionele uitputting dan degenen die continu slecht werden behandeld.

Voorspelbaarheid
De verklaring daarvoor is volgens de onderzoekers te vinden in het feit dat mensen veel waarde hechten aan consistentie en voorspelbaarheid. Dat is belangrijker dan de (negatieve) behandeling op zich.

Natuurlijk zijn werknemers het meest tevreden met een baas die hen consequent eerlijk behandelt. Een goede baas is voorspelbaar aardig. Maar heb je een vervelende manager, dan liever eentje die die sporadische glimlach achterwege houdt.

auteur

Eva Gabeler

» profiel van Eva Gabeler

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Speelt stress een rol bij pijn?

Lees verder
Column

In therapie: tastende blik

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.

Lees verder
Artikel

Kiplekker – waarom we vaker zouden moeten scharrelen

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goed team

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn collega’s motiveren?

Lees verder
Artikel

De evolutie van de hysterische verlamming

Lees verder
Artikel

Gemengde teams presteren beter – en toch vinden we diversiteit op de werkvloer lastig

Lees verder
Artikel

9 tips voor een natuurlijker leven

Lees verder